miercuri, 3 noiembrie 2010

Conducerea pe timp de iarna

La sugestia cititorilor mei voi aborda acest subiect cu recomandari pentru incepatori. Prima recomandare este echiparea masinii cu anvelope de iarna, in portbagaj puteti avea o lopatica si o punga cu nisip precum si lanturi anti-derapante. A doua recomandare este folosirea franei de motor, folositi treapta 3 si viteza 40 km/h, pentru reducerea vitezei NU APASATI pedala de frana ci luati piciorul de pe acceleratie, reduceti putin viteza, apoi schimbati in treapta 2 si faceti frana de motor si in treapta 2. Evitati blocarea rotilor la franare. Pentru cei care au facut scoala de soferi pe timp de vara faceti acest exercitiu pe drum uscat inainte de venirea iernii.
ATENTIE! Pentru masinile cu tractiune pe spate apar probleme deosebit de periculoase deoarece spatele derapeaza usor la accelerari mai puternice, ar fi bine sa puneti in portbagaj un sac cu nisip pentru marirea aderentei. Daca spatele derapeaza spre dreapta luati piciorul de pe acceleratie si rotiti usor volanul tot spre dreapta, iar cand spatele se duce spre stanga rotiti usor volanul tot spre stanga amortizind astfel oscilatia spatelui dreapta-stanga. Daca sunteti incapatori evitati deplaseara pe timp de iarna in afara localitatii cand ninge, mai ales in Moldova sau in sudul tarii pentru ca viscoleste zapada si nu prea aveti ce face.
Incepand cu luna decembrie folositi ca solutie de spalat parbrizul un amestec care sa nu inghete la minus 20 grade celsius.
Daca apare ceata folositi luminie de ceata si faza scurta.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Un articol de nota 10 !


Cu stima,
Alin Jehac

victor del corco spunea...

Multumesc, Alin.
Cum merge conducerea? Probleme?

Anonim spunea...

Buna ziua,

Probleme nu prea .. mai putin un cap de bara schimbat la logan. In rest toate bune si frumoase.
Ma pregatesc pt iarna ...

Anonim spunea...

Buna seara,

Domnule Victor am o propunere pentru urmatorul articol.
Sa descrietii pasii, si tot ce se intampla in cazul unui accident , ce trebuie sa faci , cum se procedeaza , unde trebuie sa mergi, etc ..

Multumesc.
PS: Nu sti niciodata ce se poate intampla pe sosea si e bine de stiut.

Alin.

Anonim spunea...

A ajuns zapada si la Brasov !

victor del corco spunea...

Asa este, a nins pana dimineata, dar toata noaptea primaria a deszapezit si acum strazile sunt curate si se circula normal. Pacat ca s-au rupt multi copaci din cauza zapezii.

Mihai spunea...

Am citit blogul de la cap la coada...Am 17 ani si mai am aproape un an pana sa ma apuc de scoala de soferi. in primul rand, vreau sa va felicit pentru to, pentru cat de frumos ati explicat tot si cu cata rabdare. Eu sunt poate tzacanit dupa masini, insa cred k imi va prinde bine. Am facut pana acum cateva "lectii" de conducere in poligon la tarlungeni(care e lasat ca vai de el saracu) si pot sa zic ca ma descurc chiar bine. Am fost de vreo 6-7 ori dar n'am stat mai mult de 3 ore. Cat m'am invartit pe acolo am reusit sa opresc doar o data motorul, am invatzat intorcerea in 3 miscari(e chiar usoara), gararea cu spetele si cu fatza insa la parcarea laterala cam rup bordurile ri jantele. pe rampele alea mi'a fost frica sa ma urc ca am impresia ca o sa sar de pe ele, insa o sa gasesc eu undeva sa fac si pornirea din rampa. Am invatzat si toata legislatia, am facut chestionare de pe site'ul drpciv(si urssur, unde se dau si raspunsurile corecte) si nu mai am probleme. Adica de obicei scot 25-26, rar de tot sub 22. Gata, m'am laudat destul:)), insa masinile sunt ca o obsesie pentru mine, am incercat sa invatz tot ce se poate despre ele. Cu siguranta cand o sa ma apuc de scoala o sa aleg kronvic(e aproape si de casa, trec piata si ajung, si de liceu, merg 2 strazi si ajung)...Deci inca o data felicitari si s'o tineti tot asa:)

victor del corco spunea...

Multumesc pentru aprecieri, felicitari pentru entuziasm, dar ai grija sa ramai modest si sa nu faci imprudente cu masina. Sa nu conduci prin oras ci doar in poligon. Te astept la 17 ani si 9 luni pentru inscriere la scoala, mie mai imi ramane doar sa te invat sa treci prin giratorii, nu? :))

Mihai spunea...

Eh, nici chiar. Cred ca mi s'ar zbarli paru daca ar trece careva mai in viteza pe langa mine si f aproape. Cat despre giratorii, mi se par oribileX_X.Sigur o sa am nevoie de mult exercitiu ca sa ma descurc(cred) Si Brasovul e plin de ele. Mai ales ca o sa cam nimeresc cu scoala iarna:D. Eh, asta e. Pana atunci ma mai "joc" in poligon cu masina varului meu si sa astept sa treaca timpu pana sa posed si eu "cardul roz". Pana atunci, toate bune si inca o data felicitari si cum s'a mai zis mai sus, un blog de nota 10:)