luni, 14 iulie 2008

Controlul si intretinerea autovehiculelor(chestionare mecanica)

1. Compararea diferitelor tipuri de autovehicule
1.1. Notiuni generale despre autovehicule
1.1.1. Evolutia autovehiculelor
Primul autovehicul echipat cu motor cu ardere interna a fost inventat de Karl Benz in 1886. Primul autovehicul asamblat pe linie de fabricatie a fost creat de Ford, de aici evolutia a fost rapida.
1.1.2. Compunerea generala a autovehiculelor
MOTORUL
Creaza lucrul mecanic necesar deplasarii autovehiculului si este sursa de energie pentru celelalte componente auxiliare: sistemul de ungere, sistemul de racire, generatorul de curent (alternatorul) care incarca acumulatorul (bateria) masinii si alimenteaza instalatia electrica a masinii, compresorul sistemului de aer conditionat si pompa de presiune a mecanismului servodirectiei. Exista doua tipuri de motoare cu ardere interna: motoare cu aprindere prin scanteie MAS si motoare cu aprindere prin compresie MAC.
MAS foloseste drept combustibil benzina care se aprinde de la scanteia produsa de bujie.
http://instructorautobrasov.blogspot.com/2008/03/functionarea-motorului-pe-benzina.html
MAC foloseste drept combustibil motorina pulverizata care se autoaprinde prin compresie
http://instructorautobrasov.blogspot.com/2008/03/sectiune-motor-diesel.html
DE RETINUT!
Fenomenul de functionare a motorului pentru cateva secunde dupa scoaterea cheii din contact se numeste autoaprindere

Supraincalzirea motorului se datoreaza ruperii curelei de ventilator( care raceste radiatorul) sau blocarii termostatului(deschide circuitul lichidului de racire prin radiator) in pozitia inchis. O alta cauza poate fi lipsa lichidului de racire din instalatie( furtune sparte, radiator fisurat, vas de expansiune spart).

TRANSMISIA: ambreiaj, cutie de viteze, diferential si arbori planetari, transmite miscarea de rotatie de la motor la roti
a) Ambreiaj: decupleaza temporar motorul de cutia de viteze
b) Cutia de viteze este un reductor de rotatie a motorului care permite functionarea motorului la stationarea autovehiculului(schimbatorul pe liber) si mersul cu spatele fara sa inversam sensul de rotatie al motorului si transmite puterea motorului la roti.
http://instructorautobrasov.blogspot.com/2008/03/functionarea-cutiei-de-viteze-video.html
http://instructorautobrasov.blogspot.com/2008/04/cutia-de-viteze-si-ambreiaj.html
c)Diferentialul
http://instructorautobrasov.blogspot.com/2008/03/mecanismul-diferential.html
SUSPENSIA : amortizoare si arcuri
SISTEMUL DE RULARE : punte fata, punte spate, roti(anvelopa+ janta)

DE RETINUT!
Fenomenul de acvaplanare apare pe un drum plin cu apa din cauza vitezei excesive si datorita uzurii pneurilor( profilul pneurilor nu mai reuseste sa elimine apa si se pierde contactul cu solul), acest fenomen are ca efect pierderea directiei

SISTEMUL DE FRANARE: Frana de serviciu(pedala de frana) si frana de ajutor(frana de mana).
Frana de serviciu este un circuit hidraulic(lichid de frana) servo-asistat: pompa de frana+conducte+etrier+placute de frana+discul de franare al rotii.
Frana de ajutor blocheaza rotile din spate.



DE RETINUT!
Pedala de frana se apasa greu deoarece pistonasele sunt blocate in cilidrul de frana.
Pedala de frana se duce la podea usor fara ca autovehiculul sa se franeze fie datorita prezentei aerului in instalatia de franare, fie datorita lipsei lichidului de franare.
Neeliberarea completa a franei de stationare(frana de mana sau frana de ajutor) duce la cresterea consumului de benzina pentru ca rotile din spate sunt franate si motorul trage greu, deasemenea se uzeaza garniturile de frictiune ale sabotilor(vezi foto) si se incalzeste tamburul din cauza frecarii.


1.1.3. Clasificarea autovehiculelor
a) Autoturisme: categoria B cu maxim 8 locuri si masa totala maxim autorizata sa nu depaseasca 3500 kg
b) Autocamioane : categoria C cu masa totala maxim autorizata mai mare de 3500 kg
c) Autobuze : transport persoane cu mai mult de 8 locuri pe scaune +soferul
d) Motocicleta cu sau fara atas

2. Identificarea starii tehnice a autovehiculului
2.1. Intretinerea tehnica zilnica
2.1.1. Verificarea instalatiei de alimentare a motorului

Motorul cu aprindere prin scanteie MAS foloseste doua sisteme: cel clasic cu carburator sau sistemul modern de injectie de benzina. Instalatia de alimentare este formata din rezervorul de benzina, pompa de benzina( imersata in rezervor ), conducte, pompa de injectie si injectoare, amestecul aer+benzina se face in cilindrii motorului. Instalatia cu carburator este compusa din rezervorul de benzina, conducte, pompa de benzina, carburator si galeria de admisie, aici amestecul aer+benzina se formeaza in galeria de admisie.
Motorul cu aprindere prin compresie MAC are circuitul de alimentare format din rezervor de motorina, conducte, filtru, pompa de injectie, injectoare. Amestecul aer-motorina se face in cilindrii.

DE RETINUT!
Consumul de combustibil creste datorita dereglajelor care apar la carburator sau la pistonasele pompei de injectie.
Conducerea ecologica inseamna adaptarea stilului de conducere astfel incat sa reduci consumul de combustibil.

Noxele emise de motor sunt determinate de cantitatea de combustibil arsa in motor.

2.1.2. Verificarea instalatiei de ungere

Uleiul (lubrifiant) asigura ungerea pieselor motorului aflate in miscare. Se reduce astfel frecarea dintre aceste piese, iar caldura rezultata in urma frecarii se elimina partial si prin intermediul uleiului. Uleiul este absorbit din baia de ulei a motorului de pompa de ulei actionata de motor si trimis sub presiune in toate lagarele motorului. In circuit este montat si un filtru de ulei.
Verificarea nivelului uleiului din baia de ulei se face cu ajutorul jojei prevazuta cu doua repere: max si min, de regula ca sa ridic nivelul uleiului de la minim la maxim este necesar un litru de ulei. Nivelul uleiului se verifica obligatoriu inaintea unei calatorii lungi si cel putin lunar. Producatorul motorului specifica la ce interval se schimba uleiul si filtrul. De obicei la motoarele diesel se schimba la 10.000 km sau 1 an, iar la motoarele pe benzina la 15.000 km sau 1 an.
Se mai verifica vizual eventualele scurgeri de ulei la nivelul filtrului, a garniturii de chiuloasa si a garniturii baii de ulei.
DE RETINUT!
Presiunea uleiului scade deoarece sorbul pompei de ulei este infundat
Caracteristicile uleiului pentru motor sunt:
1. vascozitate
2. temperatura de inghet

2.1.3. Verificarea instalatiei de racire

Datorita arderii combustibilului in cilindrii temperatura in aceasta zona poate ajunge la 1800 grade ceea ce dauneaza ungerii si functioanarii motorului, racirea cilindrilor se face cu lichid sau cu aer. Circuitul de racire este format din pompa de apa, care recircula lichidul in instalatie, radiatorul de racire cu ventilator, vasul de expansiune care permite dilatarea lichidului si furtune. Lichidul de racire este jumatate antigel si jumatate apa distilata. Se verifica nivelul lichidului in vasul de axpansiune. Se verifica eventuale scurgeri la imbinarea furtunelor cu coliere.
ATENTIE! Circuitul este sub presiune, nu desfaceti busonul vasului de expansiune cand motorul este foarte cald.
Patrunderea lichidului de racire in baia de ulei are ca efect aparitia unei spume galbui pe joja de ulei.
Temperatura medie a lichidului de racire in motor este 90-95 grade Celsius.
Lichidul de racire se inlocuieste la 3 ani.

2.1.4. Verificarea instalatiei de iluminare si semnalizare

Face parte din instalatia electrica a autovehiculului si cuprinde farurile fata, lampile STOP spate, luminile de stationare fata-spate, lampa de ceata, lampa alba de mers cu spatele si lampile de semnalizare. Aceasta instalatie primeste curent de la alternator in timp ce motorul functioneaza, iar daca motorul este oprit, de la baterie.
Faza lunga(lumina de drum) trebuie sa lumineze pe o distanta de minim 100 m, faza scurta (lumina de intalnire) trebuie sa lumineze pe o distanta de minim 30 m, dar fara sa-i orbeasca pe cei care vin din fata. Lampile de pozitie fata cu lumina alba trebuie sa fie vizibile de la 150 m, iar lampile de pozitie spate cu lumina rosie vizibile noapte, pe timp senin, de la 150 m. Lampile STOP se aprind la apasarea pedalei de frana si sunt de intensitate mai mare decat luminile de stationare. Pentru mersul cu spatele se foloseste una sau doua lampi cu lumina alba. Numarul de inmatriculare spate trebuie sa fie luminat cu lumina alba vizibila de la 20 m.
DE RETINUT!
Bateria(acunulatorul) alimenteaza cu curent consumatorii electrici.In baterie este un lichid numit electrolit(apa distilata+acid sulfuric), electrolitul trebuie sa fie cu 10-15 mm peste nivelul placilor cu plumb. Daca nivelul scade se completeaza cu apa distilata.
Alternatorul genereaza curent pentru alimentarea instalatiei electrice si incarcarea bateriei.
Luminile de semnalizare intermitente din spate pot fi de culoare galbena sau rosie.
2.1.5. Verificarea sistemului de franare si a mecanismului de directie

Eficacitatea franei de serviciu este data de lungimea spatiului de franare. Daca acest spatiu este mai mare inseamna ca sistemul de franare nu este eficient.
Sistemul ABS impidica blocarea rotilor la franarea de urgenta, astfel nu se pierde controlul directiei. ABS intra in functiune numai la apasarea pedalei de frana la podea, in momentul in care ABS-ul lucreaza pedala de frana vibreaza NU ELIBERATI PEDALA !

2.1.6. Verificarea sistemului de rulare

Principala caracteristica este presiunea pneurilor. Aceasta este indicata de constructor si scrisa pe o eticheta pe interiorul portierei soferului, de obicei pe rotile din fata avem 2 bar si pe rotile din spate 2 bar fara pasageri sau 2,2 bar daca se incarca spatele cu pasageri si bagaje in portbagaj.
DE RETINUT!
Daca presiunea in pneuri este prea mare anvelopa se umfla si se uzeaza pe mijlocul benzii de rulare, daca presiunea este prea mica anvelopa se lasa si se uzeaza pe marginile benzii de rulare.
Presiunea in pneuri se verifica atunci cand acestea sunt reci.
Inscriptia "tubeless" pe anvelopa indica faptul ca aceasta nu are camera de aer in interior(camera de aer este ca un colac ce se monta la anvelopele clasice de Dacie pentru a le mentine umflate)

Permutarea(schimbarea intre ele) pneurilor se recomanda la fiecare 10000 km parcursi datorita uzurilor diferentiate( dreapta fata se schimba cu dreapta spate, iar stanga fata se schimba cu stanga spate).

190 de comentarii:

Anonim spunea...

foarte util articolul.as vrea daca se poate sa postati cat mai multe informatii ajutatoare pt chestionarele de mecanica.

victor del corco spunea...

Articolul este in lucru, sper sa postez cat mai multe informatii utile pentru examenul pe calculator.
Invata informatiile cuprinse la DE RETINUT!

Anonim spunea...

am auzit de intrebari de genul ''cum se numeste fenomenul de oprire a motorului''cu raspuns corect ''decantare'' la examenul pe calculator. v-as ruga mult sa mai postati informatii de genul acesta...am examen in cateva zile si sunt disperata

victor del corco spunea...

Formularea este incompleta, cuvantul decantare nu spune nimic. Exista un filtru de benzina decantor in care se aduna apa si mizeriaq din benzina inainte de a intra in motor. Poate ca acel filtru sa fie infundat si sa nu mai treaca benzina si atunci motorul se opreste

Anonim spunea...

Si eu am auzit intrebari de genul: cand ai consum mai mare de combustibil ; sau de ce depinde lungimea de franare :|

Si eu am examen tot in cateva zile, si la mecanica sunt praf, n-am nici o idee...Te rog mult daca mai ai ceva de genul, sa le postezi
Ms anticipat :)

victor del corco spunea...

Intra pe www.icepator.ro si urmeaza lincul de chestionare auto, acolo vei gasi intrebarile de mecanica pentru cat B de la examen

Anonim spunea...

Wow...cat am cautat o chestie de genu si n-am gasit nici cum

Ms mult :)

Deea spunea...

super tare articolul, foarte bine explicate notiunile -> am inteles o gramada de lucruri :) Exista speranta de a mai posta un articol asemanator cu alte notiuni, pana luni? Nu de alta, dar luni dau sala :">

victor del corco spunea...

Daca ai inteles ce am scris si ai retinut textul bold este suficient.

Anonim spunea...

salut. eu dau maine examen si nu am facut la legislatie nimic in plus fata de ce este in cartea de teste a editurii national. consideri ca post`ul acesta contine cunostintele necesare pt a rezolva intrebarile de mecanica? sper sa raspunzi :)

victor del corco spunea...

Intrebarile de pe calculator nu mai seamana cu cele din cartea de la National, toate informatiile din articol sunt culese de la cursantii mei care au dat sala pe calculator, dar nu garantez ca nu mai sunt si alte intrebari. Tot timpul se adauga intrebari noi. Daca la sala primesti intrebari care nu sunt in acest articol te rog sa ne informezi ca sa pot completa articolul sa-i putem ajuta pe cei care vor da sala pe calculator.

otilia spunea...

Ca foarte multi ,ma bucur ca ne acordati posibilitatea de a ne spune pasul aici.Eu sper sa merg luni la test. Aici in Maramures doar de la 1 august s-a trecut la examinarea pe calculator si vestile sunt de toate genurile. Oricum promovabilitatea e f. mica.Daca nu cad pe prea multa mecanica si prea si prea amanuntite contaventii,il voi lua. Ieri la cursul de legislatie au primit cateva chestionare noi si am facut 25.L-am nimerit si pe cel de mecanica.Acuma am facut 3 teste de pe Incepator si le- am trecut. Si totusi ma intereseaza cate ceva din experienta cursantilor dvs. care au trecut prin asta.de unde sa mai fac teste,mai ales de mecanica si ....contraventii.

otilia spunea...

As mai avea o intrebare. Exista pe net ceva teste care sa semene cu cele de la sala.In sensul, de exemplu al formularii,al tipului de intrebari. Cate teste de pe Incepator ar trebui sa fac. Mi ser pare ca se repeta.

victor del corco spunea...

Daca citesti legea si faci chestionarele de pe incepator.ro este suficient. Nu te chinui cu infractiunile si contraventiile. Intra si pe forumul incepator.ro si vei vedea cati au luat permisul ajutati de ceilalti, inclusiv din maramures. Intra pe scoala-de-soferi-brasov.ro si vei gasi niste lectii de teorie structurate

Anonim spunea...

vreau sa spun ca m-a ajutat mult postarea aceasta, si pe alte persoane care au citit, mi-am luat sala cu 25 si printre intrebari au fost si de ''mecanica'' care s-au regasit in postare.
sper sa nu am probleme la traseu :(
oricum, VA MULTUMESC!!

victor del corco spunea...

Ma bucur ca sunt de folos, succes la traseu, sa ne spui cum a fost.

Anonim spunea...

am dat si eu examenul pe calculator si am picat cu 21 de puncte problema nu au fost intrebarile din mecanica pe care leam si rezolvat cu usurinta ci intrebari de genul:
ce se intampla dc franezi in curba?
a.masina nu isi schimba pozitia
b.tinde sa se duca spre exterior
c.derapezi
sau Cum trebuie sa mergi cu masina pt a avea un consum redus de combustibil pt nu afecta mediul incomjurator?
a.iti stabilesti traseul de acasa
b.eviti zonele aglomerate
c.accelerezi cat mai mult
si mai erau cateva intrebari fara nici un inteles dar nu mi le mai amintesc clar,poate stie cineva sa raspunda

victor del corco spunea...

Cunostntele astea trebuie predate la scoala si de profesorul de legislatie si in masina de instructor. Daca franezi in curba masina derapeaza si ca sa reduci consumul eviti zonele aglomerate.

Anonim spunea...

am sustinut examenul pentru permis iar intrebarea de mecanica suna in felul urmator: cum se masoara eficacitatea franei? a)spatiul de franare; b) forma pedale rotunda( parca) ; c) marcajul lasat pe sosea in urma franarii. Eu nu am raspuns poate altcuiva ii va fi de folos...oricum am picat:-((((

victor del corco spunea...

Cred ca raspunsul este spatiul de franare

Anonim spunea...

am dat astazi sala si mi-a picat o intrebare de genu` :" de ce se supraincalzeste motorul?", bineinteles ca n-am stiut..si multe alte intrebari care nu aveau logica.."cate suruburi are un motor?", asa ca am picat.as dori totusi un raspuns.site-ul este super misto:)

victor del corco spunea...

De ce se supraincalzeste motorul scrie in acest articol, fie se blocheaza termostatul in pozitia inchis, fie se rupe cureaua ventilatorului sau lipsa lichidului de racire.
Intrebarea cu suruburile nu am inteles-o

Anonim spunea...

nici eu n-am inteles-o, stiam ca sunt 4 suruburi mari si late dar dupa aceea mi s-a spus ca difera de la motor, la motor:|....e totusi aiurea faptul ca se dau intrebari din mecanica...eu, ca fata, nu inteleg nimic:|

victor del corco spunea...

Lectiile de mecanica sunt facute la cursurile scolii de soferi.
Acum serios cu intrebarea despre suruburi, cum sunau raspunsurile?

poly spunea...

Am si eu o mare nelamurire!!! Apa oxigenata este sau nu un dezinfectant??? Daca se poate as vrea un raspuns pana pe data de 21!!!
Va multumesc!

victor del corco spunea...

Apa oxigenata curata ranile deschise iar solutiile antiseptice(alcool medicinal) dezinfecteaza ranile. Gandeste-te cum ar fi sa pui spirt pe o rana deschisa.

poly spunea...

Am intalnit frecvent in chestionarele de pe incepator.ro intrebari referitoare la: cate puncte penalizare se acorda in diferite situatii, sau pedeapsa infractiuniilor ( ma refer aici la amenda sau anii de inchisoare ).
Intrebarea mea este: trebuiesc stiute aceste lucruri pentru examenul de la politie?
Multi mi-au spus ca nu!
Si tot de la una din intrebarile de pe incepator.ro am aflat faptul ca o persoana care a fost declarata inapta pentru a conduce autovehicule nu i se retine permisul! Dar in carte am gasit dupa tabelul cu amenzi si puncte penalizare, la partea cu retinerea permisului de conducere punctul 32, ca de fapt acesteia i se retine permisul! Care este adevarul?
Va multumesc si astept un raspuns pana in aceasta noapte ( maine am examenul, iarasi! )!

victor del corco spunea...

Chestia cu punctele de penalizare si infractiunile nu se mai dau.
Conducatorului auto declarat inapt din puct de vedere medicai i se RETRAGE permisul de conducere. Adica primeste acasa citatie sa se prezinte la politie cu permisul in vederea retragerii.
Permisul se poate retine in vederea suspendarii sau anularii.

Ina spunea...

am si eu o mare rug sa-mi rasp la unele intrebari pe care le-am gasit..va multumesc
1.Din ce se compune elementul ABS al sistemului de franare al vehiculului?
a) o unitate centrala electronica
b) senzori de viteza pentru fiecare roata
c) valve hidraulice pe circuitul de franare

si care ar fi pozitionarea ABS-ului si functia lui..la ink o intrebare..dar nu stiu care sunt variantele..

2.Care este uzura minima a adancimii profilului pneurilor, admisa pentru folosirea
lor?
a) 1mm pentru anvelopele autocamioanelor
b) 1,5mm pentru anvelopele autoturismelor
c) 2mm pentru anvelopele autobuzelor

3.Care sunt defectiunile frecvente ale suspensiei?
a) slabirea barei stabilizatoare
b) ruperea elementelor de fixare (ochiurilor) arcurilor cu foi
c) detalonarea sau ruperea arcurilor si uzura amortizoarelor

4.Ce rol are bara stabilizatoare la autovehicule?
a) previne miscarile inainte si inapoi alea caroseriei
b) previne miscarile de ruliu alea caroseriei vehiculului
c) previne trepidatiile pe verticala ale vehiculului

5.Precizati latimea minima de observare a drumului ce trebuie asigurata de oglinda
retrovizoare exterioara din dreapta
a) 20m la distanta de 60m
b) 2,5m la distanta de 10m
c) 3,5m la distanta de 30m

6.Care dintre urmatoarele simptome avertizeaza defectiuni la convertizorul
catalitic al autovehiculului?
a) pierderea semnificativa a puterii motorului
b) rateuri la aprindere
c) functionare anormala a motorului dupa pornirea la rece

7.
Ce tipuri de combustibili neconventionali se pot folosi la alimentarea motoarelor
cu ardere interna?
a) alcooli si eteri
b) gaze naturale si hidrogen
c) uleiuri vegetale

8.Care dintre urmatoarele simptome avertizeaza defectiuni la convertizorul
catalitic al autovehiculului?
a) pierderea semnificativa a puterii motorului
b) rateuri la aprindere
c) functionare anormala a motorului dupa pornirea la rece

victor del corco spunea...

1. raspuns a.b.c.
ABS(antilook break system) evita blocarea rotilor
2. ?????????????
3. c.
4. b.
5. ???????????/
6.????????
7. b.

Anonim spunea...

Buna.eu am gasit mai multe intrebari de la categ b care ar putea aparea.printre ele sunt si cele de mai sus dar nu mai conteaza.daca ati putea sa ne dati niste raspunsuri va rog frumos...
1925
Din ce cauza fluiera strident pneurile la viraje si franari?

a) a dereglarii unghiurilor de cadere si de convergenta a rotilor directoare
b) a strangerii excesive a articulatiilor mecanismului de directie
c) a presiunii mari in interiorul pneurilor

1929
Care dintre cauze provoaca oscilatia rotilor directoare la viteze reduse?

a) jocul prea mare intre organele casetei de directie
b) jocul insuficient intre organele casetei de directie
c) jocul insuficient intre pivot si rulmenti sau boxe

1934
Cine actioneaza pompa de inalta presiune din componenta servomecanismului?

hidraulic de directie?

a) arborele cu came al motorului
b) arborele cotit al compresorului de aer
c) axul cardanic al motorului

1936
In ce situatie functioneaza cu zgomot pompa unui servomecanism hidraulic al
mecanismului de directie?

a) cand se supratureaza motorul
b) cand se afla putin ulei in instalatie
c) cand nu este intinsa cureaua de antrenare

1949
Din ce se compune elementul ABS al sistemului de franare al vehiculului?

a) o unitate centrala electronica
b) senzori de viteza pentru fiecare roata
c) valve hidraulice pe circuitul de franare

1954
Care sunt defectele in cazul franei mecanice?

a) intinderea sau ruperea tijelor franei
b) blocarea parghiilor, a axelor de franare sau a tijelor flexibile
c) blocarea pistoanelor cilindrilor de frana

1956
Care este defectul obisnuit al unei frane pneumatice?

a) blocarea cilindrilor receptori de frana
b) producerea zgomotului la actionarea pedalei de frana
c) presiunea insuficienta a aerului in instalatia de frana

1958
Ce defectiuni determina franarea sau blocarea unei roti in miscare?

a) uzarea frodoului sabotului de franare
b) ovalizarea tamburului de franare
c) pierdera lichidului de frana

1975
Franarea intermitenta a vehiculului se datoreaza:

a) alternantei portiunilor de carosabil umed si uscat
b) ungerii garniturilor de ferodou ale tamburilor de frana
c) actionarea repetata asupra pedalei de frana

1978
Butucul rotii are rolul:

a) de prindere in suruburi a discului si tamburului rotii sau a discului de frana
b) de purtare a jantei rotii
c) de montare a pneului


1984
De unde incepe introducerea talonului pe janta dupa fixarea camerei in pneu?

a) din orice pozitie a talonului
b) din dreptul valvei
c) din partea opusa valvei

1992
Care este uzura minima a adancimii profilului pneurilor, admisa pentru folosirea
lor?

a) 1mm pentru anvelopele autocamioanelor
b) 1,5mm pentru anvelopele autoturismelor
c) 2mm pentru anvelopele autobuzelor

2001
Ce rol indeplineste diferentialul?

a) mareste sau micsoreaza viteza de rotatie transmisa de motor
b) preaia miscarea de la cutia de viteze si o transmite la rotile motoare
c) da posibilitatea rotilor motoare ale aceleiasi punti sa se roteasca cu turatii
diferite.

2002
Ce se intelege prin raport de transmitere intr-o treapta de viteza?

a) raportul dintre turatia motorului si turatia arborelui cotit
b) raportul dintre turatia motorului si turatia rotilr motoare
c) raportul dintre turatia arborelui cotit al motorului si turatia arborelui
secundar al cutiei de viteze

2004
Care este rolul reductorului-distribuitor?

a) distribuie cuplul motor la puntea motoare si in acelasi timp im modifica
b) distribuie cuplul motor de la cutia de viteze la puntile motoare separate
c) mareste forta de tractiune a autovehiculului destinat sa circule pe drumuri
grele

2006
Furca de debriere a ambreiajului actioneaza asupra:
a) parghiilor de debreiere
b) placii de presiune
c) rulmentului de presiune

2008
Din ce cauze determina cuplarea ambreiajului cu socuri ( smucituri ) ?
a) lipsa cursei libere la pedala de ambreiaj
b) uzura canalelor butucului discului de frictiune
c) deformarea placii de presiune

2011
Care dintre cauze determina vibratii puternice ale vehiculului in timpul
delpasarii?
a) ruperea crucilor cardanice sau a arborilor cardanici
b) dezechilibrarea arborilor cardanici
c) deteriorarea danturii pinioanelor cutiei de viteze

2012
Care este cauza batailor arborelui cardanic?
a) uzura canalelor arborelui cardanic
b) uzura pronuntata a rulmentilor crucilor cardanice
c) patinarea ambreiajului

2015
Care sunt defectiunile frecvente ale suspensiei?
a) slabirea barei stabilizatoare
b) ruperea elementelor de fixare (ochiurilor) arcurilor cu foi
c) detalonarea sau ruperea arcurilor si uzura amortizoarelor

2022
Ce rol are bara stabilizatoare la autovehicule?
a) previne miscarile inainte si inapoi alea caroseriei
b) previne miscarile de ruliu alea caroseriei vehiculului
c) previne trepidatiile pe verticala ale vehiculului

2027
Care dintre cauze fac ca alternatorul sa nu debiteze ori sa debiteze curent
insuficient?
a) deteriorarea diodelor din puntea de redresare
b) ruperea sau slabirea curelei alternatorului
c) defectarea regulatorului de tensiune

2040
Unde se realizeaza amestecul carburant la motoarele DIESEL?
a) in cilindrii motorului
b) in colectorul de admisie
c) in pompa de injectie


2044
Cui se datoreaza rateurile in galeriile de admisie si evacuare?
a) jocului prea mic dintre culbutori si supape
b) supraturarii motorului
c) supraincalzirii motorului

2050
Care este cea mai frecventa cauza ce determina arderea garniturii de chiuloasa?
a) inbaxirea sau infundarea filtrului de aer
b) blocarea termostatului in pozitia deschis
c) strangerea insuficienta a chiuloasei motorului

2051
Care este rolul supapei de refulare a elementului pompei de injectie in linie?
a) sa opreasca reintoarcerea in elementul pompei de injectie a cantitatii de
motorinaramase pe conducta dupa injectie
b) sa impiedice picurarea motorinei diin injector, la sfarsitul injectiei
c) sa mareasca presiunea motorinei refulate de elementul pompei de injectie

2052
Ce se intelege prin raport de compresie ?
a) raportul dintre volumul total al cilindrilor si volumul maxim al unui cilindru
b) raportul dintre volumul camerei de ardere si volumul amestecului comprimat
c) raportul dintre volumul total al cilindrului si volumul camerei de ardere

2054
Care sunt principalele cauze ce duc la ancrasarea bujiilor?
a) amestecul carburant prea bogat
b) patrunderea de ulei in camera de ardere
c) funcionarea neregulata a motorului

2062
Din ce se compune lichidul de racire al motorului?
a) apa distilata in amestec cu antigel
b) apa in amestec cu alcool
c) numai apa

2068
Blocarea termostatului in pozitia inchis conduce la:
a) supraincalzirea motorului
b) pierdera lichidului din instalatia de racire
c) arderea garniturii de chuiloasa a motorului

2073
Precizati latimea minima de observare a drumului ce trebuie asigurata de oglinda
retrovizoare exterioara din dreapta
a) 20m la distanta de 60m
b) 2,5m la distanta de 10m
c) 3,5m la distanta de 30m

2080
Care este rolul sondei lambda a convertizorului catalitic montat pe tubulatura de
evacuare a gazelor arse?
a) reduce emisiile poluante ale motorului
b) masoara cantitatea de oxigen ramasa neconsumata dupa ardere
c) scade uzura motorului

2081
Care dintre urmatoarele simptome avertizeaza defectiuni la convertizorul
catalitic al autovehiculului?
a) pierderea semnificativa a puterii motorului
b) rateuri la aprindere
c) functionare anormala a motorului dupa pornirea la rece

2090
Ce tipuri de combustibili neconventionali se pot folosi la alimentarea motoarelor
cu ardere interna?
a) alcooli si eteri
b) gaze naturale si hidrogen
c) uleiuri vegetale

victor del corco spunea...

1925 a
1929 a
1936 b
1949 a b c
1992 a b c
2001 c
2004 b
2006 c
Va continua

ana spunea...

1.Cum trebuie sa demarezi astfel incat sa ai un consum cat mai redus de carburant?
2.Cum trebuie sa folosesti viteze pentru a polua cat mai putin?
3.Cum se numeste fenomenul de oprire al motorului?
va multumesc

victor del corco spunea...

Ana, poluarea este data de consumul de combustibil, consumul de combustibil este dat de turatia motorului. Cand apesi acceleratia maresti cantitatea de combustibil ce intra in motorsi cresti turatia motorului. Daca pleci de pe loc lin fara sa turezi motorul atunci nu consumi combustibil.
Ca sa reduci consumul trebuie sa folosesti treptele de viteza superioare 3- 4 sau 5. In aceste trepte masina merge mai repede si consumul este mai mic.Daca parcurgi 100 de km cu treapta 5 la 90 km/h dureaza 1 ora drumul. daca parcurgi 100 km cu treapta 3 cu viteza 50 km/h dureaza drumul 2 ore si iata cum arzi combustibil mai mult in 2 ore decat intr-o ora.
Cu oprirea motorului nu am inteles.

Anonim spunea...

Am niste intrebari pentru "anonimul" care a postat mai sus intrebarile de mecanica.
Daca se poate spune,unde le-ai gasit si esti sigur ca sunt toate pentru B?
Avand in vedere numerotarea lor (1936,1956,2002 etc.), au cumva legatura cu cele 3000 de intrebari despre care se vehiculeaza ca din ele se aleg cele 26 care formeaza examenul pe calculator?

Anonim spunea...

eu am auzit o alta intrebare frecventa : "cum se numeste procesul prin care scoti cheia din contact si motorul continua sa functioneze?" iar variantele erau:autoaprindere/decuplare/si inca ceva ce nu-mi aduc aminte.
Poate raspunsul la intrebarea cu functionarea motorului e "decuplare" nu "decantare".ar fi o varianta mai logica

victor del corco spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
victor del corco spunea...

De unde sunt intrebarile astea?

victor del corco spunea...

Intrebarile nu sunt toate pentru categoria b, cred eu.
Functionarea motorului dupa ce scoti cheia se numeste AUTOAPRINDERE.

Anonim spunea...

intrebarile le-am gasit pe un un forum de pe un site pt motociclisti.am dat peste el din intamplare cautand mai multe intrebari de mecanica.nu specifica respectivul care le-a postat de unde le are,era ceva de genul "intrebari de mecanica pt categ.B.sa vedem cum ne descurcam"

Anonim spunea...

nu stiu daca sunt intrebarile de la politie.si mie mi s-a parut ciudata numerotarea.eu de cand am picat examenul am incercat sa strang cat mai multe intrebari de la cei care au dat pana acum ca sa ma pot pregati.alte intrebari "culese":
1.Ce temperatura medie are antigelul?
2.Care este cauza unei apasari greoaie a pedalei de frana?
3.Cum procedati la coborarea in panta cand aveti atasata remorca?
4.Ce inseamna conducere ecologica?
5.La ce foloseste cutia de acumulatori?
6.De ce depinde spatiul de franare?
7.Cum poate fi evitata acvplanarea?
8.Ce inseamna euro1,euro2,euro3,euro4?
9.Ce culoare are uleiul de motor?
10.Din ce cauza iese fum albastru pe teava de esapament?

victor del corco spunea...

Intrebarile de mai sus sunt dintr-o carte scrisa de IOAN PALALAU, costa 36 ron, se gaseste in librarii, dar intrebarile sunt si pentru categoria C, doar o parte se dau pentru categoria B

victor del corco spunea...

1925 a
1929 a
1934 b
1936 b
1949 a b c
1954 a b
1956 c
1958 b
1975 b
va urma

Anonim spunea...

Vreau sa stiu si eu ceva in legatura cu intrebarile acelea de conducere ecologica, am auzit ca se da si asa ceva.Daca ati putea sa postati si un articol cu aceasta conducere ecologica

victor del corco spunea...

2008 bc
2011 a
2012 ab
2015 abc
2022 b
2027 abc
2040 a
2044 a
2050 c
2052 c
2054 ab
2062 a
2068 abc
2080 ab
2090 abc

Anonim spunea...

va rog sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea intrebare:"cat se circula cu roata de rezerva dupa ce a fost schimbata?".nu stiu variantele,dar sunt 90% sigura ca sunt numerice,nicidecum logic de dedus.

victor del corco spunea...

Am auzit despre aceasta intrebare,dar daca nu stiu variantele de raspuns nu pot raspunde cu certitudine.
In mod normal mergi cu roata de rezerva pana la prima vulcanizare unde se repara pana de cauciuc si se scoate rezerva.
Unele masini au roata de rezerva diferita de rotile normale, daca ai vazut masini cu o roata diferita mai mica, mai subtire vopsita cu galben, cu aceasta roata de rezerva nu ai voie sa depasesti 80 km/h si la prima vulcanizare trebuie inlocuita.
Alte masini au roata de rezerva identica cu celelalte roti si poti sa circuli cu ea cat vrei.

Anonim spunea...

Buna Seara!
Este adevarat ca nu mai sunt intrebari fara niciun raspuns?
Multumesc anticipat pt raspuns!

Anonim spunea...

stie cineva daca a aparut deja vreun cd cu noile intrebari?unii asa spun...cica ar costa 100 lei....eu nu am auzit sa fi aparut inca.cei de la politie zic ca mai incolo

victor del corco spunea...

Nu pot confirma suta la suta daca mai sunt sau nu intrebari fara niciun raspuns corect. In instructiunile de la serviciul examinari scrie ca nu mai sunt intrebari fara raspuns niciun corect, dar unii cursanti spun ca au intalnit la examen astfel de intrebari. E bine sa intrebi la serviciul examinari inainte sa dai sala.

Anonim spunea...

astia cred k in 5 ani or sa faca o tara plina d MECANICI :|

merci pt artiol.

victor del corco spunea...

Romunul e destept si se pricepe la toate, problema este ca la scolile de soferi nu are cine sa predea mecanica, iar instructorii nu se deranjeaza.

Anonim spunea...

intrebare:
ce se intampla daca temporizatorul ajunge sub 600 de grade?
nu am variantele,dar astept un raspuns oricum.
multumesc

Anonim spunea...

hey...am facut rost d un set d 60 intrebari de mecanik pt categoria b.
din ele se aleg intrebarile d mecanik din caralari. o sa le postez poate ajuta p cineva.

Anonim spunea...

1 Autovehiculele şi remorcile pot fi certificate din punct de vedere al autenticităţii de către:
a) Autoritatea Rutieră Română;
b) Direcţia Poliţiei Rutiere;
c) Registrul Auto Român.
2 Când este necesară efectuarea unei inspecţii tehnice periodice, chiar dacă perioada scadentă nu a fost depăşită:
a) în cazul în care deţinătorul a avut retras dreptul de conducere pe o perioadă mai mare de 12 luni;
b) dacă s-a pierdut certificatul de înmatriculare;
c) dacă autovehiculul a avut avarii grave la mecanismul de direcţie în urma unor evenimente rutiere.
3 Se interzice circulaţia pe drumurile publice a vehiculului dacă:
a) nu a fost supus inspecţiei tehnice periodice înaintea datei înscrise în anexa certificatului de înmatriculare;
b) noxele motorului ating limita maximă;
c) are montate alte dispozitive de iluminare şi semnalizare decât cele omologate de autoritatea competentă.


4 Când este necesară efectuarea unei inspecţii tehnice periodice, chiar dacă perioada scadentă nu a fost depăşită:
a) dacă autovehiculului i s-a efectuat o reparaţie capitală;
b) dacă autovehiculul nu a fost folosit o perioadă îndelungată;
c) în cazul în care deţinătorul a avut retras dreptul de conducere pe o perioadă mai mare de 12 luni.
5 Vehiculele se înmatriculează numai dacă:
a) au o stare tehnică şi estetică foarte bună;
b) au fost omologate de către R.A.R.;
c) se completează fişa de înmatriculare.
6 Lăţimea generală a vehiculelor, inclusiv încărcătura este de:
a) 2,50-2,60 m;
b) 2,60-2,70 m;
c) 2.50-2,70 m;
7 Care este documentul care se eliberează în urma omologării unui autovehicul ?
a) autorizaţia provizorie de circulaţie;
b) certificatul de înmatriculare al vehiculului;
c) cartea de identitate a vehiculului.
8 Care din următoarele cauze determină scăderea presiunii uleiului?
a) înfundarea sorbului pompei de ulei;
b) nivelul prea mare a uleiului în carter;
c) folosirea unui ulei prea vâscos.
9 Ciclul de funcţionare al motorului cu ardere internă în patru timpi, se realizează în :
a) patru rotaţii complete ale arborelui cotit;
b) patru rotaţii complete ale arborelui cu came;
c) două rotaţii complete ale arborelui cotit.
10 Când direcţia unui autovehicul trage dreapta înseamnă că:
a) este reglat incorect unghiul de convergenţă;
b) este reglat incorect unghiul de fugă;
c) este reglat incorect unghiul de cădere.
11 Rolul diferenţialului este:
a) de a permite ca roţile punţilor motoare să ruleze cu turaţii diferite;
b) atenuarea şocurilor din transmisia automobilelor;
c) amplificarea momentului motor, pe care-l transmite la roţi.
12 Care este rolul transmisiei ?
a) transmiterea mişcării de la ambreiaj la cutia de viteze;
b) transmiterea mişcării de la motor la roţile motrice;
c) asigurarea eficienţei frânei de motor.
13 Uzura anvelopei pe mijlocul benzii de rulare este o consecinţă a rulajului :
a) cu viteză ridicată;
b) cu viteză redusă;
c) cu presiune mare.
14 Care trebuie să fie nivelul electrolitului în bateria de acumulatori ?
a) 10-15 mm sub nivelul plăcilor;
b) 10-15 mm deasupra plăcilor;
c) la nivelul plăcilor.


15 La coborârea unei pante lungi cu autovehicule echipate cu motoare cu aprindere prin scânteie se recomandă folosirea frânei de motor întrucât:
a) realizează o economie apreciabilă de combustibil;
b) evită suprasolicitarea frânei de serviciu care în anumite condiţii devine ineficientă;
c) micşorează uzura motorului.
16 Care poate fi indiciul exterior al consumului mărit de combustibil în urma reglărilor greşite la motor ?
a) fum de eşapament alb;
b) fum de eşapament albastru;
c) fum de eşapament negru.
17 Care este rolul electromotorului?
a) antrenează arborele cotit;
b) antrenează compresorul;
c) antrenează ventilatorul.

18 Care din următoarele defecţiuni creează joc mare la volan ?
a) uzura pronunţată a pneurilor roţilor din faţă;
b) uzura pronunţată a angrenajelor din caseta de direcţie;
c) uzura pronunţată a suspensiei autovehiculului.
19 Care este rolul termostatului ?
a) menţine temperatura lichidului de răcire în limitele optime;
b) închide şi deschide circuitul lichidului către instalaţia de climatizare, la anumite temperaturi;
c) realizează scăderea temperaturii lichidului de răcire.
20 Uzura pronunţată a marginilor benzii de rulare se datorează :
a) rulării cu presiune mai mică decât cea recomandată;
b) rulării cu presiune mai mare decât cea recomandată;
c) conducerii cu viteză mare.
21 Care este rolul bateriei de acumulatori ?
a) transformă curentul de joasă tensiune în curent de înaltă tensiune;
b) alimentează consumatorii de energie electrică în raport de necesităţi;
c) produce curent electric necesar alimentării consumatorilor.
22 Care dintre unghiurile direcţiei face ca, după virare, roţile directoare să revină în poziţia iniţială?
a) unghiul de convergenţă;
b) unghiul de cădere;
c) unghiul de fugă.
23 Echipamentul de direcţie prevăzut cu un sistem de amplificare (servodirecţie):
a) este obligatoriu pentru toate autovehiculele cu sarcină maximă pe axa directoare mai mare de 4500 kg;
b) este obligatoriu la toate tipurile de autoturisme;
c) nu există nici o prevedere în acest sens.
24 Momentul motor transmis la roţi in trepte inferioare de viteză este:
a) mai mic decât la arborele motorului;
b) mai mare decât la arborele motorului;
c) egal cu cel de la arborele motorului.


25 Care este rolul mecanismului de distribuţie ?
a) asigură pătrunderea amestecului carburant în cilindri şi evacuarea gazelor arse;
b) asigură distribuirea curentului electric de înaltă tensiune la bujii;
c) asigură uniformizarea mersului motorului prin distribuirea surplusului de energie debitat în timpul motor către ceilalţi timpi.
26 În cazul rulării cu un pneu umflat sub presiunea indicată de constructor, uzura neuniformă a benzii de rulare se produce:
a) în zona exterioară a benzii de rulare;
b) pe creastă;
c) pe toată suprafaţa.
27 Care din următoarele cauze determină descărcarea bateriei de acumulatori ?
a) oxidarea bornelor;
b) desfacerea legăturilor;
c) folosirea excesivă a demarorului.
28 Care este rolul generatorului de curent alternativ ( alternatorului) :
a) asigură pornirea automată a motorului;
b) este sursa de energie pentru consumatori în timpul funcţionării motorului şi de încărcare a bateriei de acumulatori;
c) alimentează cu energie electrică electromotorul.
29 Din ce cauză faza de întâlnire a farului “bate” în sus ?
a) becul bilux este montat cu ecranul fazei scurte în jos (sub filament);
b) becul bilux este montat cu ecranul fazei scurte în sus (deasupra filamentului);
c) becul bilux este montat cu ecranul fazei scurte lateral.
30 Inspecţia tehnică a autovehiculelor destinate instruirii practice se efectuează :
a) anual la o staţie de inspecţie tehnică autorizată de MT;
b) la cel mult sase luni într-o staţie de inspecţie tehnică autorizată de RAR;
c) la cel mult sase luni într-o staţie de inspecţie tehnică a M.I.
31 Unghiul de cădere al roţilor are rolul:
a) de a împiedica oscilaţiile roţii în limita jocului din rulmenţii butucului;
b) de a micşora tendinţa de deschidere a roţilor;
c) de a menţine roţile directoare în poziţie stabilă de mers rectiliniu al automobilului.
32 Precizaţi care dintre cauzele următoare conduc la încălzirea excesivă a pneurilor:
a) rularea cu o presiune mai mare în pneuri decât cea indicată de uzina constructoare;
b) rularea fără oprire pe o distanţă prea mare;
c) rularea cu presiune mai mică în pneuri decât cea indicată de uzina constructoare.
33 Care poate fi indiciul exterior al uzurii pronunţate a setului motor?
a) fum de eşapament alb;
b) fum de eşapament albastru;
c) fum de eşapament negru.
34 Care din următoarele defecţiuni conduc la patinarea ambreiajului ?
a) uzura mare a ferodourilor discurilor conduse;
b) cursa liberă a pedalei de ambreiaj este prea mare;
c) ruperea pârghiei de debraiere.
35 Dispozitivul ABS reprezintă o componentă a unui sistem de frânare care:
a) avertizează asupra apariţiei unei disfuncţionalităţi ale sistemului;
b) nu are nici o influentă asupra spaţiului de oprire;
c) reglează în mod automat forţa de frânare la roată, evitând blocarea roţii.
36 Uzura neuniformă a benzii de rulare în plan transversal poate fi cauzată de:
a) bruscarea frecventă a direcţiei;
b) reglarea necorespunzătoare a unghiurilor de fugă;
c) reglarea necorespunzătoare a convergenţei roţilor.
37 Care din următoarele cauze duce la uzura prematură a anvelopelor roţilor din faţă:
a) greutatea mare pe puntea din faţă datorită existenţei motorului;
b) solicitarea mai mare a roţilor din faţă la viraje şi la menţinerea direcţiei de mers;
c) reglarea greşită a convergenţei roţilor.
38 Cum veţi proceda când încărcătura depăşeşte greutatea maximă autorizată a vehiculului ?
a) măriţi presiunea în pneuri;
b) rulaţi cu viteză redusă;
c) nu efectuaţi transportul în asemenea condiţii.
39 Care din următoarele defecţiuni creează joc mare la volan?
a) convergenţa roţilor nereglată;
b) unsori prea vâscoase în caseta de direcţie şi la articulaţii;
c) uzura pronunţată a capetelor de bară.
40 Care este rolul ambreiajului?
a) asigură legătura dintre cutia de viteză şi roţile motrice;
b) cuplează şi decuplează frâna de serviciu;
c) cuplează şi decuplează legătura dintre motor şi cutia de viteze.
41 Inspecţia tehnică a autovehiculelor noi destinate instruirii practice se efectuează :
a) anual la o staţie de inspecţie tehnică autorizată de MT;
b) la cel mult un an într-o staţie de inspecţie tehnică autorizată de RAR;
c) la cel mult sase luni într-o staţie de inspecţie tehnică a M.I.
42 La frânare observaţi că autoturismul dvs. trage într-o parte. Care sunt cauzele posibile ?
a) volanul are joc peste limitele maxime admise;
b) suprafaţa carosabilului are aderenţa uniformă;
c) sistemul de frânare are dezechilibru mai mare de 20 %.
43 Pătrunderea apei în baia de ulei a motorului se constată prin :
a) mersul neregulat al motorului;
b) scăderea nivelului apei în radiator;
c) existenţa unei spume de culoare gălbuie pe joja de nivel a uleiului.
44 Uzura neuniformă a benzii de rulare a unui pneu este produsă de:
a) exploatarea pneului în condiţii de suprapresiune;
b) exploatarea pneului în condiţii de suprasarcină;
c) rularea cu viteză excesivă.
45 Care din cauzele de mai jos determină jocul mare al volanului?
a) presiune scăzută în pneurile din faţă;
b) jocul mare al fuzetei pe pivot;
c) unsoare prea vâscoasă în articulaţiile transmisiei direcţiei.
46 După ce recunoaşteţi că ambreiajul patinează ?
a) la schimbarea treptelor de viteză se aude zgomot de pinioane;
b) când motorul se găseşte în priză directă, la accelerarea bruscă, autovehiculul nu dezvoltă o viteză corespunzătoare;
c) la plecarea de pe loc autovehiculul produce smucituri.

47 Care dintre următoarele defecţiuni ale instalaţiei de răcire conduce la uzura prematură a motorului ?
a) blocarea termostatului în poziţia deschis;
b) uzura rulmenţilor pompei de apă;
c) înfundarea instalaţiei de încălzire.
48 Cuplarea unui vehicul cu una sau două remorci pentru formarea unui ansamblu de vehicule, se poate efectua numai dacă:
a) ansamblul de vehicule poate realiza raza minimă de virare a autovehiculului trăgător;
b) vehiculele care compun ansamblul nu se ating la trecerea peste denivelări;
c) elementele care compun dispozitivul de cuplare sunt omologate.
49 Roţile directoare ale autovehiculelor cu tracţiune pe spate, sunt de regulă :
a) divergente sau paralele;
b) convergente sau paralele;
c) divergente.
50 Dispozitivul ABS reprezintă o componentă a unui sistem de frânare:
a) pneumo-hidraulic asistat;
b) care avertizează asupra apariţiei unei disfuncţionalităţi ale sistemului;
c) care reglează în mod automat alunecarea în sensul de rotaţie al roţilor.
51 Ce se înţelege prin anvelopă de zăpadă ?
a) anvelopele al căror desen al benzii de rulare şi structura sunt concepute pentru a asigura un comportament mai bun pe noroi şi zăpadă proaspătă;
b) anvelopa la care desenul benzii de rulare este caracterizat, în general prin elemente, canale şi/sau proeminenţe masive, mai distanţate unele de altele decât cele ale anvelopelor de drum;
c) anvelopa de drum care poate circula în toate anotimpurile, pe orice tip de carosabil cu aceleaşi performanţe la rulare.
52 Care dintre următoarele cauze determină scăderea puterii motorului ?
a) acumulatorul este descărcat;
b) conjuctorul-disjunctorul este defect;
c) toba de evacuare este înfundată.
53 Când se consideră că autovehiculul merge în priză directă ?
a) când turaţia arborelui cotit este mai mare decât turaţia roţilor;
b) când turaţia arborelui cotit este mai mică decât turaţia roţilor;
c) când turaţia arborelui cotit este egală cu turaţia arborelui secundar al cutiei de viteze.
54 Înscrisul TUBELESS pe o anvelopă, semnifică faptul că :
a) anvelopa este cu profil de iarnă;
b) anvelopa este cu profil de vară;
c) anvelopa este de tipul “fără cameră de aer”.
55 Ce rol are mecanismul de direcţie al autovehiculului ?
a) să permită o conducere uşoară;
b) să permită bracarea cu uşurinţă a roţilor directoare;
c) să asigure stabilitatea în mers a autovehiculului.
56 Care este cea mai frecventă cauză care duce la arderea garniturii de chiulasă ?
a) blocarea termostatului în poziţie deschis;
b) strângerea insuficientă a chiulasei;
c) înfundarea filtrului de aer.

57 Uzura anvelopei pe una dintre marginile benzii de rulare, se datorează :
a) dereglării unghiurilor de convergenţă;
b) rulării cu presiune scăzută;
c) rulării cu presiune ridicată.
58 Care dintre următoarele cauze provoacă sulfatarea bateriei de acumulatori ?
a) legăturile bateriei de acumulatori sunt slabe sau rupte;
b) nivelul scăzut al electrolitului din bateria de acumulatori;
c) bornele bateriei de acumulatori sunt oxidate.
59 Rateurile în galeriile de admisie şi evacuare se produc din cauza :
a) supraîncălzirii motorului;
b) supraturării motorului;
c) jocului prea mic dintre culbutori şi supape.
60 Care dintre următoarele cauze provoacă la efectuarea unui viraj lovituri puternice la volanul unui autovehicul prevăzut cu sistem de direcţie cu servomecanism hidraulic ?
a) pătrunderea aerului în instalaţia hidraulică;
b) articulaţiile neunse;
c) unghiul de convergenţă dereglat.

Anonim spunea...

pun si cheile intrebatilor?
maine dau sala:(
p.s. execelent blogu`

Anonim spunea...

revin cu alte intrebari la care va rog sa raspundeti daca stiti.
1.Care poate fi cauza incalzirii tamburului de frana al sistemelor hidraulice?
a)garnituri de franare uzate;
b)sabotii se afla prea departe de tambur;
c)arcul de readucere a sabotilor de franare este rupt.

2.DIn care parte a jantei se incepe demontarea anvelopei?
a)de langa valva;
b)de pe partea opusa valvei;
c)de pe oricare parte

3.Ce tip de conducere favorizeaza conducerea ecologica?
a) conducerea cu viteze mari;
b)conducerea cu viteza legala, fara accelerari intense;
c)conducerea la turatii mari ale motorului

4.Cum creste spatiul de franare raportat la viteza de deplasare a autovehiculului?
a)liniar;
b)exponential;
c)spatiul de franare nu este influentat de viteza de deplasare.

5.Pe drumuri pavate cu piatra cubica umeda sunteti obligat :
a) sa folositi sistemul ABS;
b)sa folositi materiale derapante;
c) sa reduceti viteza

6.Uzura neuniforma,in pete a suprafetei de rulare a pneurilor este cauzata de:
a)deplasarea cu viteze ridicate;
b)presiunea din pneuri prea scazuta;
c)uzura amortizoarelor telescopice

7.Compresorul instalatiei de aer conditionat al autoturismului este actionat:
a)mecanic, de catre motorul autovehiculului;
b)electric de catre demaror sau alt motor electric;
c)electric de catre alternator;

8.Din care parte a jantei se incepe montarea anvelopei?
a)de langa supapa;
b)din partea opusa supapaei;
c)din oricare parte

9.Cum sunt de regula rotile directoare ale autoturismelor cu tractiunea pe rotile din spate?
a)divergente;
b)convergente sau paralele;
c)divergente sau paralele;

10.Ce impiedica sistemul ABS:
a)patinarea rotilor sub sarcina;
b)deraparea vehiculului in viraj;
c)blocarea rotilor la franare.

11.La actionarea pedalei de frana aceasta pulseaza ritmic.Care poate fi cauza?
a)uzura sabotilorde frana;
b)fierberea lichidului de frana;
c) ovalizrea tamburilor de frana;

12.Consumul ridicat de combustibil si implicit conducerea neecologica sunt favorizate de:
a) deplasarea cu viteze ridicate;
b)folosirea permanenta a instalatiei de aer conditionat a vehiculului;
c)rularea cu geamurile deschis;

13.In timp ce conduceti un autovehicul sesizati ca volanul trage intr-o parte.Care poate fi cauza?
:a)presiunea diferita in pneurile din fata;
b)reglajul defectuos al geometriei rotilor directoare;
c)vant lateral puternic.

14.Uzura uniforma a pneurilor la marginile suprafetei de rulare este cauzata de:
a)deplasare cu viteze ridicate;
b) presiunea din pneuri prea scazuta;
c)presiunea din pneuri prea ridicata;

15.Ce reprezinta cifra octanica a benzinei:
a)gradul de puritate al combustibilului;
b)raportul etalon dintre izooctan si heptan;
c)cantitatea de izooctan din benzina

Anonim spunea...

rasp la cele 60 de intrebari pt anonimul care are maine sala:
1 - c 31 – a
2 - c 32 – c
3 – c 33 – b
4 – a 34 – a
5 – b 35 – c
6 – a 36 – a
7 – c 37 – c
8 – a 38 – c
9 – c 39 – c
10 – a 40 – c
11 – a 41 – b
12 – b 42 – c
13 – c 43 – c
14 – b 44 – c
15 – b 45 – b
16 – c 46 – b
17 – a 47 – a
18 – b 48 – c
19 – a 49 – b
20 – a 50 – c
21 – b 51 – a
22 – c 52 – c
23 – c 53 – c
24 – b 54 – c
25 – a 55 – b
26 – a 56 – b
27 – c 57 – a
28 – b 58 – b
29 – b 59 – c
30 – b 60 – a
PS:inca astept rasp la cele 15 pe care le-am postat mai devreme.va rog mult de tot.multumesc

victor del corco spunea...

Nu am inteles intrebarea cu temporizatorul si cu cele 600 de grade, cred ca e o greseala, reformuleaza te rog

victor del corco spunea...

Pentru ioana
1 c
3 b
4 b
5 c
7 a
9 a
10 c
11 c
12 b
13 abc
15 b

victor del corco spunea...

Ioana poti sa ne spui din ce carte sunt intrebarile, eu cred ca sunt si pentru categoria C

Anonim spunea...

nu stiu daca sunt dintr-o carte sau nu.le am de la altcineva.si in cele 60 sunt care ar fi de la categoria C.dar din alea 60 se da la examen.asa ca fie din categoria C sau nu,domnilor politisti care au facut intrebarile nu le-a pasat prea mult.asa ca nu prea mai conteaza daca sunt de la profesionisti sau nu.

victor del corco spunea...

Am raspuns la intrebarile la care sunt sigur.

Anonim spunea...

da ioana astea sunt raspunsurile la cele 60 d intrebari..
victor..sunt bune d ceva...sunt pt categoria b?

Anonim spunea...

ioana la intrebarea nr 14 nu este nici un raspuns...
uzura uniforma a pneurilor la marginile suprafetei de rulare este cauzata de dereglarea unghiurilor de convergenta.

Anonim spunea...

vicotor la intrebarea nr 9 pusa d ioana ai raspuns.. A
raspunsu corect este B
exact aceeasi intrebare exista si in cele 60 postate d mine mai devreme..
este intrebarea nr 49 .

victor del corco spunea...

Corect la intrebarea 9 raspunsul este b, rotile din fata sunt inpinse si ele tind sa se desfaca si atuci sunt convergente sau paralele

Anonim spunea...

Buna, eu am luat sala azi, si am avut noroc picandu-mi foarte multe intrebri intalnite in chestionare. Mi-au picat si 2 intrebari de mecanica: una cea legata de pedala de frana (ca se apasa mai greu) si a doua legata de culoarea albastruie a gazului de esapament ce se datoreaza arderii unei cantitatii prea mare de ulei (sau ceva de genul acesta suna raspunsul).
Multumesc pe aceasta cale celor care au contribuit la acest site, pt ca pe mine m-a ajutat enorm la partea de mecanica.
Sper sa am si maine bafta la oras.
Inca o data multumesc.

victor del corco spunea...

Multumesc si eu, felicitari si succes la traseu.

Anonim spunea...

Vreau si eu sa stiu ce inseamna "drum expres",in intrebarile de pe incepator.ro am intalnit multe intrebari de vocabular,mai exact despre semnificatia unor cuvinte,imi puteti spune va rog daca si la sala se dau astfel de intrebari

victor del corco spunea...

Drumul expres este destinat doar autovehiculelor si are profil de autostrada(adica seamana cu o autostrada), pe acest drum nu au voie vehicule:carute, biciclete,mopede. Nu stiu daca se dau astfel de intrebari, dar in OUG la art 6 gasesti definitiile si e bine sa le sti pentru ca te ajuta la formarea unui limbaj si a unei gandiri structurate.

Anonim spunea...

Buna seara, eu sunt anonimul de la commentul 5 si 7, am dat examenul acum vreo 2 sapt, si l-am luat cu 26. La mecanica mi-a picat intrebarea cu autoaprindere.

Ms victor pt informatie :P, bine ca am dat de site. App, te-am vazut si cand am dat traseul, cred ca tu erai, mai mic, cu sapca alba, si ochelari de soare :P

Pt cei care urmeaza sa dea examenul, vraeu sa va spun ca eu nu mai facusem nici un chestionar de 26 puncte pana atunci.
Am fost surprins cat de usor a fost. E adevarat ca depinde si de noroc, dar sa nu va lasati increderea pe treaba asta. E bine sa stiti si intrebarile de mecanica, dar din commenturile de aici, vad ca prea mult va preocupa. Majoritatea pica din cauza ca un invata legislatia, nu ca nu stiu mecanica. Din ce am mai auzit de la prieteni, intrebarile de mecanica ce le-au picat au fost printre cele scrie cu bold, in articolul acesta postat de victor.
Succes, si toate cele bune ;)

Anonim spunea...

mi-au spus niste colegi care au dat sala saptamana trecuta ca in urma unei sedinte la bucuresti cu toti sefii de comisie, au fost scoase intrebarile de mecanica. si infractiuni/contraventii nu au cazut deloc. stie cineva daca e adevarat?

victor del corco spunea...

Asa este, am fost la examen cu sapca alba si ochelari de soare, dar de unde stiai ca sunt eu, ce indicii ai avut? Felicitari pentru sala, dar traseul?

Anonim spunea...

Buna seara!
Pe drumurile nationale avem voie sa stationam/oprim?
Atunci cand tramvaiul este oprit in statie cu refugiu sau un autobuz(statie cu alveola sau nu) ,avem obligatia sa reducem viteza?
Multumesc anticipat!

victor del corco spunea...

Pot sa-ti spun ca legislatia rutiera s-a schimbat si toate aceste probleme erau in vechea legislatie, ai grija ce carti cumperi si de unde faci chestionare.
Pentru mai multe informatii de legislatie intra pe www.scoala-de-soferi-brasov.ro si daca mai ai intrebari de legislatie scrie-ne un mail

Anonim spunea...

Am doua carti de pe care invat("intrebari si teste pentru obtinerea permisului de conducere auto"-revizuita 2007 si "teste rutiere explicate"-ioan palalau editura 2008-de doua sapt am cumparat-o).In ambele am gasit ca oprirea/stationarea este interzisa pe autostrada/european/expres.In legatura cu a doua intrebare nu este prevazut nimic.
Acum ma intereseaza ce raspuns dau la examen si daca am o intrebare de genu pot face contestatie pt ca sigur am dreptate?!

Anonim spunea...

Am luat si traseul :) ... Oricum acum cand am permis am vazut ca e mult mai relaxant sa conduc singur :D, decat cu altcineva in dreapta mea.
Mi-am dat seama ca esti tu, ca aveai scris Kronvic pe masina :P

victor del corco spunea...

La examen raspunzi ca nu ai nicio obligatie in situatiile prezentate de tine

victor del corco spunea...

Stiu ca scrie pe masina kronvic, dar putea fi orcine cu acea masina, nu?

Anonim spunea...

da, putea fi oricine...da' cel mai convingator a fost cand te-a strigat nu mai stiu care "victor" :))
o tipa mai slabuta, cu ochelari, maieu portocaliu, sau femeie, ca nu parea asa tanara ;)

victor del corco spunea...

Era sotia mea, dar sa nu mai spui ca nu era tanara!!!!!!!

Anonim spunea...

:)) ok ok
Ma refeream ca nu e chiar tanara, asa
... studenta :P

victor del corco spunea...

Felicitari pentru permis! Cu ce examinator ai dat? Poate ne vedem in trafic

Anonim spunea...

eu am picat ieri...la ultima intrebare... Cand trebuie verificata presiunea in pneuri? a)cand su pneuriile reci b)cand sunt pneuriile calde dupa 400-500 km c)cand observam masina inclinata intr-o parte si am pus B si am picat..:(

victor del corco spunea...

Daca pneurile sunt calde atunci presiunea din pneuri este putin mai mare datorita temperaturi si daca masori presiunea si vezi ca e mai mare atunci vei scoate aer si in momentul in care se racesc pneurile vei constata ca au presiunea mai mica decat normal si sti ce se intampla daca presiunea e mai mica .

Anonim spunea...

deci care e varianta corecta?

victor del corco spunea...

Varianta a

Anonim spunea...

Imi raspundeti si mie la urmatoarea intrebare,la care nu am nicio varianta de raspuns.
Din ce cauza explodeaza cauciucurile?Multumesc!

victor del corco spunea...

Sunt cateva posibilitati si gandeste-te la un balon, fie este umflat peste limita normala, fie sarcina(greutatea care il apasa depaseste limita admisa), fie este uzat(tocit) foarte mult si cred ca mai sunt si alte cauze.

Anonim spunea...

Am picat azi cu 20. Mi-a cazut urmatoarele 2 intrebari mai ciudate:

1) Este recomandabil sa opriti motorul la :

a : sedere indelungata la calea ferata
b: nu mai stiu ...
c: la comanda/semnalul politistului...


am rapuns a si b si nu a fost corect


2) pt a avea un consum redus de combustibil trebuie sa :

a) evitati a cara in portbagaj lucruri inutile..?!
b) mentinere portbagaj mobil chiar daca nu mai avem nevoie de el
c) folosire eleroane,..faruri suplimentare...


am raspuns abc... cred ca a e sigur ...dar la b si c ...e subiectiv.

victor del corco spunea...

Intrebarea 1 raspuns a
intrebarea 2 raspuns a
Orice obiect pus in plus pe masina creste rezistenta la inaintare datorita frecarii cu aerul si atunci creste consumul.
Forma aerodinamica perfecta este picatura de apa in cadere libera.

Anonim spunea...

Una dintre intrebarile de mecanica care a picat la examenul auto.
La cati km se schimba pneurile ecologice?
La 1000 de km sau la 10000km..
Daca intuiti care e raspunsul va rog sa mi-l spuneti. merci mult

victor del corco spunea...

Nu exista "pneuri ecologice", intrebarea e formulata gresit, raspunsurile incomplete, in niciun caz nu schimbi pneurile la 1000 sdau 10000 km. Pneurile se schimba cand ating limita de uzura 1,5 mm adincimea profilului. Daca le schimbi prea repede poluezi inutil

Anonim spunea...

intrebari de la examen:
1.Din ce cauza explodeaza pneurile?
a.presiune mica
b.presiune mare
c.uzura moderata

2.La depasirea carui vehicul trebuie pastrata o distanta mare?
a.autobuze
b.camioane
c.autoturisme

3.Pe timp de ceata trebuie sa circulati
a.aproape de axul drumului
b.cat mai mult pe partea dreapta
c.intre axul drumului si marginea din dreapta,adaptand viteza la conditiile de vizibilitate

4.Dupa ce ati avut pana si ati montat roata de rezerva ce faceti?
a.circulati cu 80km/h
b.circulati cat mai putin cu roata de rezerva
c.nu-mi mai aduc aminte,dar era exclusa din start

5.ce obiecte sunt confiscate?
a.mijloace de semnalizare neautorizate
b.portbagaj suplimentar neautorizat
c.detectoarele de radar

Anonim spunea...

va rog sa-mi dati niste raspunsuri la intrebarile de mai sus,daca stiti.nu le-am postat pentru ca stiu deja raspunsul.multumesc

victor del corco spunea...

Vrei explicatii?

Anonim spunea...

scuze.nu m-am exprimat cum trebuia.nu stiu raspunsurile.daca il stiam nu le postam fara ele.explicatiile nu cred ca ma ajuta.am picat examenul din cauza lor.

victor del corco spunea...

1 B
2 "DISTANTA MARE"???
3 C
4 A
5 Sunt supuse confiscarii mijloacele speciale de avertizare luminoase sau sonore(girofar sau sirena) si dispozitivele care perturba buna functionare (bruiaza) radarele. Inseamna ca nu e nicio varianta corecta.
Ti-au picat intrebarile astea la examen?

Anonim spunea...

da.si am considerat raspunsurile exact ca dumneavoastra si au fost toate gresite.la cea cu distanta maxima am si eu o dilema foarte mare.am cautat prin toate cartile si am gasit doar in cartea domnului Ioan Palalau o intrebare asemanatoare,dar care era cu distanta maxima la depasirea bicicletelor.e un dezastru cu intrebarile astea.

victor del corco spunea...

Inseamna ca sunt si intrebari fara niciun raspuns corect

victor del corco spunea...

La intrebarea 1 inseamna ca nu e niciun raspuns. La 4 sigur e varianta a, iar la 5 niciun raspuns.

Anonim spunea...

Sunt profesor de legislatie rutiera si am citit ultimile comentarii. Pe alocuri, vad putin altfel lucrurile la intrebarile ioanei.
1. "2.La depasirea carui vehicul trebuie pastrata o distanta mare?"
As raspunde a, b,c pt ca asta este spiritul tuturor intrebarilor din ultima vreme de la sala. Se cere o atitudine preventiv-defensiva la volan si , daca legea IMPUNE o distanta suficienta fata de vehiculul depasit, preventiv ar trebui sa pastrezi o dist mare.
2.".Pe timp de ceata trebuie sa circulati"
Raspuns corect a si aici sunt sigura pe ceea ce spun. In conditii de vizibilitate redusa: ceata, noapte etc. nu se circula pe dreapta deoarece exista riscul de a intalni obstacole pe care nu le vezi (pietoni, copii, nu vezi marginea drumului). Pe cand la ax ar trebui sa il vezi pe cel din fata deoarece si el are lumini.
3. La intrebarea cu roata de rezerva pledez pt varianta ca circulati cat mai putin cu ea.
4. La intrebarea cu confiscarea, cred ca ai pierdut un cuvant din raspunsuri.

Anonim spunea...

la intrebarea cu distanta am pus si eu toate variantele,iar la cea cu roata de rezerva mi-am amintit ca am pus si eu ca circuli cat mai putin cu ea pt ca am mai citit prin diverse locuri si am mai intrebat pe altii.din pacate ambele raspunsuri au fost gresite.la cea cu confiscarea nu am omis nimic.chiar asa era intrebarea.

Anonim spunea...

exista vreo posibilitate sa se treaca din nou pe chestionarele vechi ?

victor del corco spunea...

Orice este posibil, dar personal nu cred ca se va reveni. Acest sistem computerizat nu este perfect , dar are multe avantaje.

Anonim spunea...

si care ar fi acele avantaje?

victor del corco spunea...

In primul rand se da sala separat de traseu, rezultatul il primesti pe loc, daca bifezi gresit poti sa corectezi sau poti raspunde mai tarziu.

Anonim spunea...

am si eu o nedumerire, dl victor!
de ce musai trebuie sa circul cu 80 km/h dupa ce schimb roata de rezerva?
raspunsul d-nei lacramioara mi se pare mai corect. poimaine amexamen si m-a cam speriat ioana cu exemplele pe care le-a postat. cu asa tip d eintrebari cum sa mai fi sigur de ceva??

victor del corco spunea...

Unele masini au roata de rezerva diferita de cele patru roti, este mai mica, mai subtire si nu rezista la viteze mai mari, scrie chiar pe roata viteza maxima 80 km/h

Anonim spunea...

daca varianta d eraspuns ar fi fost " cu maxim 80km/h". asta ar fi o varianta corecta, nu?

multumesc pt informatii si ajutor.

victor del corco spunea...

Poate ioana a omis sa scrie "max 80 km/h"

Anonim spunea...

poate nu am omis sa scriu "max 80km/h".eu incerc sa ajut,nu sa induc in eroare.nu e nici in interesul meu sa omit ceva.nu stiu de ce se asteapta toata lumea ca intrebarile de la examen sa fie atat de logice si usor de dedus.in unele cazuri nu e deloc asa si doar cei care au dat pot sa stie lucrul asta.bafta pt anonimul care are examen,sper sa ai mai mult noroc la intrebari decat mine.

Anonim spunea...

Va multumesc k m-ati ajutat mai ales la partea de mecanica,am reusit si yo sa iau desi imi era o FRICA totul este sa stii legislatia si sa fii foarte ATENT, acolo totul se joaca pe atentie si mai mult pe legislatie, de ex.mie mi-au cazut multe intrebari din indicatoaresi 1 sau 2 intrebari de mecanica,sincer nu mai stiu la ce emotii am avut.Pun si yo o intrebare de mecanica mai jos, cu toate k nu mai stiu exact formularea de acolo.
Cum va puteti da seama k bateri de acumulatori este descarcata?
a.la aprinderea farurilor ,acestea lumineaza slab
b.la atingerea claxonului ,are un sunet slab
c. la ridicare bateriei aceasta este foarte usoara
eu am raspuns a,b si am raspuns bine,sper sa am acelasi noroc si la traseu pe care il dau tocmai in oct

Anonim spunea...

Am vazut ca a mai fost pusa aceasta intrebare, dar persoana respectiva nu s-a facut inteleasa. eraceva de genul:
Pentru a conduce ecologic trebuie sa:
a) se verifice presiunea in pneuri odata pe luna
b)sa se schimbe pneurile odata la 1000km
c) sa se schimbe pneurile intre ele la 10000km
Din ce am vazut la partea teoretica, C ar fi fost corect, eu am pus a si era gresit. am auzit insa ca cineva ar fi pus doar C si tot gresit ar fi fost. Sa fie posibil sa fie corect A siC? Multumesc anticipat

victor del corco spunea...

Da, e posibil,daca presiunea in pneuri e prea mica atunci creste consumul, daca pneurile se permuta intre ele la 10000 se uzeaza mai putin si le creste durata de viata.

Anonim spunea...

buna ziua!!astazi am dat traseul si branescu m-a pikat dandu-mi 18 puncte din burta!!!6 cik am condus prea incet(35 in zona d 30, era mai repede dar el a zis ca se circula cu viteza care ti-o impune traficul) si 6 ca, din cauza ca am condus incet, nu e ecologik si + ink 6 pt ca iam comentat ca cik nu s semnalizeaza stanga in sensul giratoriu si mia zis bn bn si dupaia cik nu am respectat banda.In masina am fost 3 si pe primii 2 i-a picat(eu si ink o fata)!pe mine m-a dus pana aproape de podul dinspre Sibiu si m-a pus sa ma dau jos kiar dak ii zisesem k vreau sa ma duca inaoi in autogara. mi-a zis ca nu se poate si k dak am pikat sa cobor ca e nu ma duce!pe cealalta fata a lasat-o in gimbav!astfel a 3-a candidata a condus fara martor din ghimbav pana in codlea si inapoi in autogara!!! cum era de asteptat ea luase carnetul!!!dimineata sotul femeii vorbise cu 2 politai care venisera cu o masina a politiei in autogara.Acestia au vorbit la randul lor cu branescu(am vazut doar acest lucru nu am auzit ce s-a vorbit)!!! astfel ne-a dat jos p noi ca sa poata lua femeia aceea examenul!!! am vazut ca dumneavoastra il cunoasteti pe instructorul meu(George de la total mo racing)el a spus ca nu se baga!!! asa ca va intreb p dumneavoastra ce as putea face?
Va multumesc

victor del corco spunea...

Din pacate nu poti face mai nimic, nu pot sa comentez aici pe blog.

Anonim spunea...

asa.foarte frumos.bine va sta.pai se pare ca nu numai cei de la arges luau spaga la greu.lasa.poate intra si politia pe forum.nu va ajunge cati bani luati din salariu si prime.rusine sa va fie!!!!!

Anonim spunea...

va rog cateva caracteristici ale motorului,multumesc

victor del corco spunea...

Marian, cu cine vorbesti? Cu mine sau cu examinatorii?

victor del corco spunea...

Despre caracteristicile motorului o sa fac un articol special, daca nu e nicio graba, cred ca astazi.

Anonim spunea...

a aparut o cartea reeditata de la editura national.pe fond mov.are cateva din intrebarile intalnite pe la examen de diverse personaje si probabil multe altele.bafta all

Anonim spunea...

raspunsurile la intrebarea anonimului despre schimbarea pneurilor la 1000 km sau 10 000 km,cat si intrebarea sunau asa:
Pentru a conduce ecologic autovehiculul este necesar:
a)sa verifici o data pe luna,la rece,presiunea din pneuri
b)sa inlocuiesti pneurile la fiecare 1000 km
c)sa schimbi intre ele pneurile la aprox 10 000 km
Raspunsuri:a si c
Raspunsurile la intrebarile pe care le-am avut la examen si le-am postat mai sus se gasesc in noua carte de la editura National.eu am recunoscut in proportie de 90% intrebarile mele de la cele 2 examene pe care le-am picat

Anonim spunea...

4.Dupa ce ati avut pana si ati montat roata de rezerva ce faceti?
a.circulati cu 80km/h
b.circulati cat mai putin cu roata de rezerva
c.nu-mi mai aduc aminte,dar era exclusa din start


Raspuns : b

Si daca era rasp la varianta: a. circulati cu maxim 80 km/h nu cred ca ar fi fost corecta . Daca deplasarea se realizeaza in localitate sau pe drumurile publice cu limitare de viteza. Un raspuns corect ar fi fost : a. circulati cu o viteza sub cea maxima admisa de sectorul de drum fara a depasi 80 km/h

victor del corco spunea...

Aceasta intrebare este in cartea de la National, ei dau raspuns corect b.

alex spunea...

Ce carte de la national mov?

victor del corco spunea...

Editia 2008

Anonim spunea...

nu am dat inca examenul..joi am si eu dar astea sunt 2 dintre intrebarile de mecanica care le`am auzit la cei care au dat examen si nu erau printre cele mentionate pe site.
1.de ce iese fumul alb pe teava de esapament?
2.de ce iese fumul albastru pe teava de esapament?
nu stiu variantel ede raspuns...daca se poate sa raspundeti..eu din cat estiu..e ca fumul iese negru,albastru..cand consumul de ulei este ridicat..dar nu stiu daca e asa ...va multumesc si multa bafta tuturor

Anonim spunea...

Domnul Victor,imi puteti spune va rog frumos,daca stiti, cum se poate amana traseul?la politie era prea mare scandal la ghiseu si n-am mai stat sa intreb,iar supraveghetorii din sala mi-au spus ca nu pierd vremea cu explicatii de genul asta.
Multumesc

victor del corco spunea...

Ramona, fumul albastru este dat de arderea uleiului din motor care patrunde in cilindri datorita uzurilor si arde odata cu combustibilul.
Fumul negru este dat de dereglaje la sistemul de injectie de motorina si excesul de motorina nearsa determina fumul negru(funingine).
De fum alb nu am auzit.

victor del corco spunea...

Cristina, traseul se amana prin neprezentare, dupa aceea te prezinti la ghiseu la serviciul examinari si ceri o noua reprogramare la traseu( sa ai buletinul cu tine)

Anonim spunea...

spunea ceva ca apa se amesteca cu combustibilul...de iese fum alb..nu stiu prea bine...oricum multumesc pentru raspunsurile celelalte

victor del corco spunea...

Ala este abur nu fum.

Anonim spunea...

fum alb se arde garnitura chiuloasa din defectiune la motoarele cu aprindere prin compresie???????

Anonim spunea...

Am si eu o intrebare. Stie cineva daca la Tg Mures s-a introdus noul sistem de examinare pe calculator? Multumesc

Anonim spunea...

1.Motivul cel mai frecvent din cauza caruia explodeaza pneurile?
a.presiune mica
b.presiune mare
c.uzura moderata

din cauza intrebarii asteia am picat .. ap pus B si C.. dar am inteles ca ar fi A, s-ar incinge si ar exploda

Anonim spunea...

Hello hello!

Am dat ieri sala.. am luat 25 de puncte.. a fost super ok.. mult mai usor decat ma asteptam.

Pe data de 14 voi sustine si proba practica. Eu sunt din Constanta, si voi da traseul in Mamaia. Avand in vedere ca acolo limita de viteza in afara sezonului este de 70, as vrea sa-l intreb pe domnul instructor, cu ce viteza ar fi optim sa merg?

Multumesc mult anticipat!

Anonim spunea...

voiam sa multumesc si eu pt informatiile afisate! azi am dat examenul la sala si l-am luat!!! pot spune ca si datorita explicatiilor gasite pe acest blog!!!!ma bucur nespus ca am reusit sa inteleg logic cum functioneaza mecanismul: motor-ambreaj-cutie de viteze -roti!! succes!!!

victor del corco spunea...

Laura, la examen trebuie sa mergi cu maxim 40 km/h in treapta 3, iar daca te scoate in afara orasului poti merge cu 50-60 km/h in treapta 4. Cand treci prin intersectii sau la trecerile de pietoni( in toate locurile periculoase) reduci viteza si mergi cu maxim 30 km/h

victor del corco spunea...

Mona, felicitari, sa ne spui cum a fost la traseu

Anonim spunea...

Multumesc mult pentru raspuns, asa am sa fac.


Aah si sa nu uit.. felicitari pt blog, m-a suprins intr-un mod placut, este foarte bine pus la punct!

Anonim spunea...

multumesc mult!!!!:) Traseul il voi parcurge tocmai pe 24....!Am emotii, mai ales ca s-a marit timpul de examinare.....

victor del corco spunea...

Emotiile sunt firesti, si eu am emotii la traseu, dar daca te concentrezi permanent si ai rabdare vei reusi, incearca sa conduci ardeleneste, incet si sigur ca si cum ai fi singura la volan, trebuie doar sa auzi examinatorul cand spune pe unde sa mergi

Anonim spunea...

Buna ziua! am auzit ca de la 1 noiembrie s-ar scoate intrebarile de mecanica. este adevarat? eu am traseul pe 10 nov. si as astepta sa dau sala dupa 1 noiembrie. :) ca sa scap de mecanica. dumneavoastra ce stiti?

victor del corco spunea...

Sunt zvonuri, nu e nimic sigur, tu invata si mecanica.

Anonim spunea...

Azi am dat examenul si am picat, sunt atat de suparata. Mi-a picat cateva intrebari asa de grele ca nu am auzit de ele niciodata. Nu stiti daca a aparut cartea National si unde as putea-o gasii, ca am auzit ca e foarte buna.

victor del corco spunea...

Gasesti aceasta carte in librarii, dar nu este o garantie, am cursanti care au picat sala chiar daca au facut intrebarile din ea.
Ce intrebari grele au fost?

Anonim spunea...

Sincer nici nu le mai pot formula, la cat de stresata am fost, nu mai stiu. intrbarile de mecanica nu sunt asa de grele, eu as spune sa ne bazam mai mult pe legislatie. Cei care au facut intrebarile, le-au facut in asa fel sa te deruteze. Oricum a fost nasol, nici nu ma asteptam sa pic.

victor del corco spunea...

Stresul de care spui te-a blocat si ai avut impresia ca nu mai sti nimic si ca intrebarile au fost grele.

Anonim spunea...

bunaaaa!!!
multumesc pt sfaturi!!!!, au fost cu folos caci de astazi soselele patriei vor fi utilizate de inca o soferita!!!multa bafta celor care vor sustine examenul si inca o data FELICITARI PT AUTORUL BLOGULUI!!!:)

victor del corco spunea...

Multumesc, meritul este al tau, ai grija cum conduci!

Anonim spunea...

buna ziua.....nota 11 pt blog....eu am maine sala...si am o frica... cu mecanica asta.....offf....nici nu mai shtiu ce sa citesc....

victor del corco spunea...

Nu trebuie sa-ti fie frica de mecanica, din cauza asta nu te poti concentra si vei gresi la celelalte intrebari.

Anonim spunea...

am luat sala....a fost numai o intrebare de mecanica.... cu griparea rulmentilor...una de conduita preventiva si una de prim ajutor....au fost cv mai multe de sanctiuni si contraventii......oricum a fost mai simplu decat ma asteptam...dar mau ajutat f mult articolele dumneavostra...vineri am traseu si sper sa trec si de ala....bafta tuturor....a! am regasit la sala intrebari din national din cea mov...

victor del corco spunea...

Sa ne spui cum a fost la traseu.
Felicitari!

Anonim spunea...

Buna ziua. As dori si eu sa aflu raspunsul la intrebarea : ce este recomandat conducatorului auto sa faca pentru a conduce ecologic?
a) sa evitee sa care in portbagaj lucruri inutile;
b) sa nu mentina portbagajul mobil chiar daca nu mai are nevoie de el;
c) sa nu monteze spoilere sau faruriri suplimentare;
aaa...si mi-a picat si intrebarea cu rolul cutiei de viteze...:)...felicitari pt. blog...daca il descopeream cu mai mult de 2 ore inainte de a da sala, poate luam din prima...:)

victor del corco spunea...

Intrebarea este din cartea de la National, dar varianta c suna altfel " sa montezi spoilere si proiectoare ". Raspuns corect este a si b. Daca ai abiecte inutile creste greutatea masinii si motorul consuma mai mult, daca ai portbagajul suplimentar deasupra atunci creste rezistenta aerodinamica si deasemenea creste consumul. Data viitoare sa citesti mai atent intrebarile sa nu te grabesti si sa raspunzi mai tarziu la intrebarile la care nu esti sigur.

Anonim spunea...

multumesc mult pt. tot c a-ti scris aici.mi-au fost d ajutor p 1 octombrie cand am dat sala si am aluat cu 26.nu mi s-a parut nimic greu,cei care s vaita nu au invatat e simplu.sincer m-am speriat un pic cand am vazut cum s vaitau unii dar am invatat si am luat.am luat si orasul p 8,si acum sunt sofer d vro 3 saptamani.multumesc ink o data!!!

Anonim spunea...

In primul rand, imi cer scuze ca am postat aici intrebarea, dar nu stiu unde sa apelez si nici unde altundeva sa postez pe acest blog (felicitari pentru el) !
Am fost ieri (luni) pt examenul teoretic dar nu am apucat sa intru, desi am fost acolo de la ora 6 ( la noi in slobozia, e nebunie ) si se deschidea la 9. si in noaptea asta, ma voi duce sa ma trec pe lista, poate apuc... oricum, am auzit multa lume plangandu-se de o intrebare care suna cam asa:
"Cu ce viteza maxima are voie sa circule pe un drum european, in afara localitatii, un conducator auto cu practica mai mica de un an?"
Respectivii mi-au spus ca au raspuns "80 km/h" si cica era gresit, unele variante mai erau "70 km/h" si alte variante mai putin posibile.

victor del corco spunea...

Nu exista drum european poate national-european, max 100 km/h iar incepatorii cu 20km/h mai putin adica 80 km/h

Anonim spunea...

am dat azi sala si am picat in mod dramatic, cu 21... sunt extrem de dezamagit si nu stiu ce sa mai fac. printre intrebari se numara una cu o poza facuta din masina, in care era un indicator de presemnalizare a sensului giratoriu si in stanga era o zona hasurata urmata de linie continua, acestea 2 separand sensurile de mers. sensul de`abia se vedea in departare. intrebarea era: "Conducatorul auto poate efectua virajul la stanga in conditiile date?
a. da
b. singura directie permisa este inainte
c. nu mai stiu, ceva nesemnificativ"
am pus "b" (gresit)

alta intrebare era : "In functie de ce se schimba antigelul?
a. de nivelul din vasul de expansiune
b. odata la 3 ani, chiar daca densitatea ramane aceeasi
c. in functie de culoarea lichidului din vasul de expansiune"

am raspuns "a", intrucat nu am mai intalnit nicaeri intrebarea, s-a intamplat sa nu ma lovesc de ea nicaeri.

alta intrebare suna cam asa: "Cum trebuie sa circule un conducator auto in conditii meteo nefavorabile?
a. reduce viteza, adaptandu-se la conditiile de mers
b. adapteaza viteza in limitele legii si sporeste atentia, pentru a asigura o distanta optima pt franare
c. sa circule cu avariile pornite si cu luminile de intalnire pentru a fi vizibil in trafic"

am raspuns "a+b" (gresit).. in concluzie sunt devastat, visam sa devin un sofer perfectionist, dar politia romana mi-a demonstrat inca o data ca oricat m-as stradui, pot s-o las balta...

victor del corco spunea...

HEI !!! Doar nu o sa renunti asa usor, de vina sunt cei care trebuiau sa te invete la scoala.

Anonim spunea...

buna ziua.....astazi am avut traseul...l-am luat....desi aveam muuulte emotii... m-am concentrat si am reusit.... de luni voi fi soferita in toata regula....va multumesc pt toate lucrurile pe care le-am citit aici..

Anonim spunea...

sunt din cluj am dat prima data ex la PC in 4sept... l am cazut ( ca altfel nu sciram aici ) chiar m am dus atunci la noroc...legislatia am citito de m-am urat ( dar contraventiile si punctele amenda nu le am memorat ca nu am vrut fiindca ori cum nu le voi tine minte...le am citi sa imi intre in subconstient..ori cum stiu ce nu e bine sa faci..dar cu cat ma taxeaza garda...treaba lor eu stiu ca sa le evit...si amenda de 2-3 puncte e mult:D )
vineri sunt inscris la traseu.mi am propus sa ma duc miercuri adica in 5noi...dar cred ca o las pe joi...caci ma omoara intrebarile de mecanica si in special cele de contraventi.
ori cum in timpul asta am facut de 2 ori testele de ilioara editia 2008 + chestionare-auto.com chestionare-auto.org....si chiar cele de pe incepatori.ro in ultimele zile cate 5minim pe zi:D DAR IMI E GROAZA SA MA DUC ...ca e naspa rau
voi posta aici intrebarile care mi au cazut...imipropun sa fiu ff calm.( prima data am terminat testul in 9 min :P ) acu vreau sa profit pana la ultima secunda:d

victor del corco am mai citi si pe forum am citi parca si aici....intrebarile cu contraventi se mai dau sau nu? mie in sept mia picat cu conctraventi.

din mecanica mia cazut : cea cu fumul albastru..cu raspunsul clasic si adevarat ca e de pe pistoane...ceva si calitatiile unui ulei ...intrebari bagate pe chestionarul de la incepatori.ro

Anonim spunea...

Salut Victor sunt nou pe blogul tau si vreau sa te rog sa ma scuzi daca intrebarea asta a mai fost pusa pe undeva dar eu sunt din Iasi si am examen pe 19 noiembrie la sala si as dori sa aflu cam care ar fi chestiile care ar trebui stiute asa inafara de legislatie si mecanica,sincer blogul tau mi se pare foarte eficient si interesant Alex.

victor del corco spunea...

Legea trebuie stiuta, trebuie citita ordonanta si regulamentul , invatate denumirile tuturor indicatoarelor, conducerea ecologica, primul ajutor, si la examen sa nu raspunzi imediat la intrebare daca nu esti sigur, ai butonul "raspund mai tarziu" si tot amani pana face clik la tine in cap si gasesti raspunsul.

Anonim spunea...

Va rog frumos, recomandati-mi si mie o carte buna dupa care sa invat si din care se dau intrebari la examen. eu am invatat din 'curs de legislatie rutiera' de dan teodorescu de la editura shik si am facut chestionare din ilioara si tot am picat la sala, cu toate ca m-am dus acolo crezand ca am invatat. :( care chestionare sunt mai bune? am inteles ca cele 2000 de intrebari ale lui ioan palalau sunt bune, dar alea sunt pt toate categoriile... cartea de la national e buna? ce carte sa-mi cumpar? va multumesc. felicitari pt blog si pt raspunsurile prompte!

victor del corco spunea...

Cartea de la National e buna, dar inainte de chestionare si curs trebuie sa citesti ordonanta si regulamentul cu un caiet in fata pe care sa sintetizezi ce ai citit in lege(conspectezi legea), dupa care inveti ce ai structurat tu, apoi faci intrebarile de la national si la urma faci chestionarele de pe incepator.ro, daca pe aceste chestionare faci 24-26 inseamna ca esti pregatita.

Anonim spunea...

Buna ziua. Am dat a doua oara sala, nu cred ca mai e necesar sa spun ca am picat, dar mare mi-a fost mirarea cand am vazut ca nu am avut nicio intrebare legata de prim-ajutor sau de mecanica. In schimb au fost foarte multe intrebari legate de depasiri si stationari. N-am inteles de ce pentru a reduce poluare trebuie sa pornesti motorul fara sa actionezi pedala de acceleratie si sa demarezi imediat. De asemenea, intr-o intersectie nedirijata in care ajung simultan 3 masini, eu, mergand pe directia inainte, un autoturism verde din dreapta mea care vrea sa faca stanga, iar un autoturism rosu aflat pe sensul opus mie, in cealalta parte a intersectiei, care vrea sa faca stanga, intrebarea era "Cui acorzi prioritate?": a)niciunui autoturism; b) autoturismului rosu; c) autoturismului verde. M-am gandit ca trebuie sa-i acord prioritate de dreapta celui verde, care la randul lui trebuie sa-i acorde prioritate celui rosu, dar rapunsul cred ca era doar celui verde. Am scris "cred" pentru ca daca este asa, nu inteleg de ce...daca se poate, lamuriti-ma..pentru viitor. O alta intrebare care mi-a pus probleme a fost legata tot de o imagine, pe o strada cu 2 sau 3 benzi de circulatie pe sens (nu tin minte exact). Pe prima banda se afla 2 troleibuze oprite in statie (fara alveola), eu , ma aflu pe a 2-a banda la maxim 10m de ultimul troleibuz (in fata mea nu este nicio masina, si nici langa, pe prima banda). In imagine se vede ca sunt persoane care coboara sau urca din al doilea troleibuz, dar acesta semnalizeaza stanga (n-are rost sa mai spun ca era pusa o pata galbena, probabil facuta in Paint, de dimensiuni foarte mari). Intrebarea era "Cum procedati in aceasta situatie?" a) opriti; b) nu aveti nicio restrictie; c) reduceti viteza si, la nevoie, opriti. Am ales varianta c) pentru ca m-am gandit ca asta inseamna "conducere preventiva" (nu se stie cand vreunul dintre cei care coboara apar in fata masini cu intentia de a traversa - chiar si prin loc nepermis), de oprire sunt sigura ca nu era vorba, iar in cazul in care circulam cu 50km/h exista "pericolul" mentionat mai sus. Evident ca alegerea mea nu a fost buna. Culmea e ca trec zilnic cand merg la facultate pe langa stada/statia respectiva si stiu ca trecerea de pietoni e departe de statie,iar multi dintre pietoni se grabesc prea tare pentru a ocoli(desi exista un politist care sta mai mereu in zona aceea aglomerata, as putea sa adaug). In concluzie, ori cei care au facut testele au complicat peste masura lucrurile, ori ar trebui sa renunt la orice speranta ca voi deveni vreodata soferita...:). Daca puteti sa ma lamuriti sau macar sa incercati, va sunt recunoscatoare. Va multumesc.

victor del corco spunea...

Pornirea motorului fara apasarea acceleratiei si plecarea imediata de pe loc pentru incalzirea motorului in mers tine de reducerea consumului de benzina(conducerea ecologica).
La de pasirea autobuzelor aflate in statie fara alveola nu ai nicio obligatie(asa suna intrebarea ).
Nu renunta sa devi conducator auto, cumpara cartea de la National si fa chestionarele de pe incepator.ro, daca obti 24-26 puncte in aceste chestionare vei lua sigur sala.

Anonim spunea...

Buna ziua. A aparut o carte f buna pe care o recomand din suflet; se numeste 'noul cod rutier pe intelesul tuturor' de marius stanculescu la editura teocora. se poate gasi si pe internet de cumparat. cartea e o sinteza a legislatiei rutiere. exact ce trebuie sa inveti pt examen. are si mecanica f bine explicata. problema e ca nu se gaseste pe piata. mie mi-a adus-o cineva chiar de la editura. dar am vazut-o pe net. bafta!

Anonim spunea...

salut! am gasit o intrebare pe incepator.ro care spunea ca intr-o intersectie nedirijata tramvaiul care vireaza la stanga, pierde prioritatea fata de toate celelalte vehicule. insa eu am citit ca tramvaviul cand vireaza la stanga pierde prioritatea doar fata de masinile din sens opus. cum e pana la urma? multumesc.

Anonim spunea...

mai am o intrebare: retinerea certificatului de inmatriculare e sanctiune complementara? asa suna o intrebare pe incepator.ro multumesc.

victor del corco spunea...

Legea s-a schimbat, acea prevedere este veche, acum la art. 59 din OUG alin. 1 scrie ca "tramvaiul pierde prioritatea cand vireaza stanga", atat.
Sanctiunile contraventionale sunt avertismentul sau amenda. Celelalte sunt sanctiuni complementare sau masuri tehnico-administrative, dar in chestionare sunt asimilate ca sanctiuni complementare.

victor del corco spunea...

Ioana, atentie la ce carti citesti, bazeaza-te doar pe legea actualizata, aceste cursuri sunt doar parerea sau interpretarea legii de catre autor.

Anonim spunea...

buna ziua! am dat azi sala si am luat cu 23. mi-am dat seama ca intrebarile nu sunt facute ca sa iti verifice cunostintele, ci sunt facute pe principiul 'ia sa vedem daca se prinde la intrebarea asta!' am avut urmatoarea intrebare la care nu inteleg ce am gresit: la care semnale esti obligat sa opresti: a)la agenti de cale ferata industriala b) grupuri organizate c) nevazatori prin ridicarea bastonului alb cand vor sa traverseze. eu am pus a si c si nu era bine. puteti sa-mi explicati de ce? si inca o intrebare: de cine este influentata distanta de franare: viteza, sistemul de directie sau profilul pneurilor? multumesc.

victor del corco spunea...

La prima intrebare tu ai dreptate conform legii, probabil ca la politie mai sunt si intrebari gresite.
Distanta de franare este influentata de viteza.

Anonim spunea...

buna seara, as dori sa stiu de ce exista atatea neconcordante intre legi si testele din cartea editurii National.. de ex. intrebarile 863 si 865 referitoare la prioritatea vehiculelor in panta, de aceeasi categorie.
In lege scrie ca cele care coboara panta pierd prioritatea, dar in chestionare este invers... s-a schimbat iarasi legea de curand ??

victor del corco spunea...

In lege sunt doua situatii diferite:
1. pe drum cu panta/rampa: cel care urca are prioritate fata de cel care coboara (adica cel care coboara OPRESTE pt a-l lasa sa treaca pe cel care urca.
2. daca oprirea celui care coboara NU este suficienta, atunci unul din vehicule este nevoit sa dea cu spatele (ceea ce NU se mai numeste acordare de priorotate conform art 2 din Regulament) si atunci cel care urca va da cu spatele (e greu sa ne imaginam pe cel care coboara dand cu spatele.
Cartea de la National nu are intotdeauna raspunsurile corecte(nu sunteti primul care ne semnaleaza si am vazut cartea dar nu avm cum sa lupt contra ei)
La intrebarea 863 eu vad a si b raspuns corect.
La intrebarea 8/65 raspuns corect a si c (varianta b amesteca cele doua reguli)
Incercati, daca va ajuta aici: http://www.scoala-de-soferi-brasov.ro/reguli.html
ing. Lacramioara Corcodel
prof. legislatie rutiera

Anonim spunea...

Pentru ca pana acum mi-ati fost de mare ajutor, indraznesc sa va mai adresez cateva intrebari...de data asta, legate de traseu...ce inseamna a brsuca masina?(in conditiile in care am 30 de ore de conducere efectuate si eram si pe o strada cu gropi muuulte)..cum as putea sa plec cu a 2-a de pe loc?(as putea sa adaug ca eram in a 2-a, am franat si masina nu "cerea" schimbarea vitezei la 10km/h si nici nu are turometru)..in celebrul sens giratoriu de la transformator, mi s-a spus ca nu am ajutat la fluidizarea circulatiei (in timp ce m-am asigurat si dadeam prioritate, am avansat vreo 10cm)..iar la semaforul de dupa, am virat dreapta, am acordat prioritate, dar pt ca era o masina parcata pe banda 1, la 2m de trecerea de pieteni, m-am incadrat pe a 2-a banda. Dupa ce m-a plimbat jumatate de ora, de 2 ori prin acelasi locuri, poate-poate ma prinde pe picior gresit, am fost respinsa (pentru bruscare mi-a trecut pe fisa de 3 ori cate 3 puncte)...in plus, nu a fost admisa nicio fata in acea zi la respectivul politist(unele au intrat pe interzis, nu au acordat prioritate, le-a murit motorul...deci greseli penalizate cu multe puncte). Cea mai tare faza a fost cand m-am dat jos din masina, instructorul meu impreuna cu altul, au ramas socati cand le-am spus ca n-am luat...desi ei au mers tot timpul in spatele meu...In concluzie, as dori sa stiu parerea unei persoane obiective..sfaturi pt urmatorul examen...in cazul in care ajung pe lista aceluiasi domn politist...:).Va multumesc.

victor del corco spunea...

Imi pare rau pentru tine si crede-ma stiu prin ce ai trecut, si eu am avut cursanti care conduceau foarte bine , dar au picat din diverse pretexte. Din ce spui tu ai procedat corect, nu pot sa judec decizia examinatorului, probabil a vrut sa te pice ca sa nu treci din prima, ai avut martor si daca crezi ca te-a picat pe nedrept poti face contestatie. Pentru examenul viitor ar fi bine sa mai faci trei sedinte de conducre sa crezi in fortele tale si sa demonstrezi ca a fost un accident acest examen. Succes !

Anonim spunea...

Didi, si eu am picat traseul, pentru ca am acordat proioritate in sensul giratoriu numai celor doua masini pe care le-am vazut...pe a treia nu am vazut-o si dl. politist a pus piciorul pe frana.Deci eram in culpa.Eu cred ca e bine sa mai conducem, nu cred ca poti lua traseul daca faci greseli.Nu e in favoarea noastra sa luam si pe urma ...iti doresc succes, eu am picat din nou sala...asa ca...succes.

Anonim spunea...

as avea si eu o intrebare:cum se face pornirea din rampa la motoarele pe benzina? pt. k la cele pe motorina am invatzat la scoala. multumesk

victor del corco spunea...

De obicei cursa pedalei de ambreiaj este mai lunda, adica cupleaza mai sus, iar motorul pe benzina trebuie turat in jur de 2000 de ture, altfel se opreste ca nu are putere. Deci turezi la 2000 ridici ambreiajul pana simti ca masina vrea sa plece, atunci lasi frana de mana si cu motorul turat si ambreiajul patinat pleci de pe loc.

Anonim spunea...

imi puteti spune si mie ce vrea sa insemne : FRANA DE ESAPAMENT?? nu mai retin variantele

victor del corco spunea...

Esapamentul este teava prin care se evacueaza gazele arse din cilindri motorului, daca se obtureaza aceasta teava motorul nu se mai poate invarti ca nu are unde sa evacueze gazele arse si franeaza masina, un fel de frana de motor. Ia o seringa si scoate-i acul, acopera cu degetul acel orificiu si vezi daca mai poti sa apesi pe seringa.

asis spunea...

Va rog mult sa-mi spuneti care sunt raspunsurile corecte la urmatoarele 2 intrebari. Va multumesc!
1. Ce obligaţii vă revin în timpul conducerii autovehiculului cu privire la viteză?
a. să respectaţi viteza maximă admisă pe sectorul de drum pe care circulaţi,corespunzătoare categoriei din care face parte autovehiculul condus;
b. să vă conformaţi limitelor de viteză impuse prin mijloacele de semnalizare specifice;
c. să rulaţi pe cât posibil în treptele inferioare de viteză, pentru a nu polua mediul.
2. Când se restituie permisul de conducere reţinut de către poliţie în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce?
a. la hotărârea agentului de circulaţie;
b. la expirarea termenului de suspendare, dacă a fost promovat testul de verificare a cunoştinţelor, în situaţiile prevăzute de lege;
c. atunci când procesul verbal de contravenţie a fost anulat printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

victor del corco spunea...

1. a,b
2. b,c

Anonim spunea...

va recomand simularea examenului pe adresa: www.drpciv.ro

trebuie sa va inregistrati !

sunt niste chestionare deosebit de grele, totusi...nu stiu daca si la examen sunt la fel de grele.