luni, 24 decembrie 2007

Ioana

Fica mea vrea sa aiba multe animale de toate felurile, mai putin paianjeni si insecte. Cel mai mult ii plac cateii, apoi pisicile. Ar vrea un brad de craciun natural ca sa miroasa in camera, dar noi suntem ecologisti si am cumparat unul artificial. Ea stie sa conduca masina cu ajutorul meu la comanda dubla. Nu-i place sa ramana singura acasa si are o teama de intuneric din cauza filmelor de la televizor. Nu -i place televizorul, dar se joaca cu maimutoii de plus si din cand in cand se joaca pe calculator. Are o problema cu pisicile care nu vor sa se joace cu ea decat cand le aduce mancare.

vineri, 21 decembrie 2007

21 Decembrie 1989

Revolutia din 89 este uitata, a fost furata de catre cei care vor sa uitam cum a inceput, sa uitam ca au murit tineri pentru idealuri marete, dar ne-am ales cu parlamentari de toata jena. In 89 eram soldat in Lipova, Arad, la tancuri si eram gata sa ne dam viata pentru Revolutie, niste naivi cu totii. Tinerii nu mai stiu astazi ce este patria sau patriotismul, nu mai stiu istorie, nu stiu cate generatii s-au sacrificat ca sa avem astazi o Romanie. Tinerii sunt transformati in societate de consum inca din clasa 1-a, fara culrura generala.

Politica

In perioada asta trebuia sa ne bucuram de linistea sarbatorilor, nasterea Domnului si cumpana dintre ani, dar nu este asa, presa si politicienii au mai gasit ei ceva, paine si circ ca pe vremea Romei cand se organizau lupte intre gladiatori, iar cetateni primeau paine ca sa uite de problemele cetatii.Toata lumea alearga dupa cadouri si mancare de parca nu au voie sa dea cadouri si sa manance tot restul anului.

joi, 20 decembrie 2007

Codul rutier


Cred ca actula legislatie rutiera este facuta pe genunchi de catre parlamentari, cu multe greseli ,contradictii si articole stufoase. Mai nou vor sa introduca examinarea teoretica pe calculator, dar nu se stie cand si ce fel de intrebari vor fi. Scoala mea de soferi are un procent de promovabilitate de la sala de 70%, dar media pe judet este undevala 40%. Scolile de soferi mari din Brasov au sub 30% si fac treaba de mantuiala. Aceste scoli scot Kamikaze nu conducatori auto. Toata lumea stie treaba asta si nimeni nu face nimic.

Ieud, Maramures


Am fost doi ani la rand in concediu in Maramures in satul Ieud, intr-o zona de vis la pensiunea Ilea, o familie de profesori, situata in capatul satului sub un deal cu o priveliste superba in care iesea in evidenta turlele inalte ale bisericilor traditionale maramuresene. Dimineata se vedea rasaritul soarelui intr-o liniste sparta doar de cantatul cocosilor sau latratul cainilor.
Oamenii satului sunt altfel, cu un patriotism aparte ce incearca sa pastreze valorile traditionale, sunt mandri si ospitalieri, sunt calmi, dar hotarati, barbatii dau la coasa si la 70 de ani cu o sanatate de fier. Aerul tare si curat, mancarea naturala si bineinteles horinca de pere sau de mere fac minuni.
Timpul parca trecea mai incet si nimeni nu se agita, iar vorba morosana era un deliciu.
In poza este dl. Ilea in costum traditional.

marți, 18 decembrie 2007

Brasov, oras de poveste


M-am nascut in Ploiesti si am facut facultatea in Bucuresti, dar niciodata nu mi-au placut aceste orase, eram fascinat de munte, de natura si cand auzeam "Brasov, orasul de sub Tampa" imi doream sa vizitez acest oras, iar cand am avut ocazia nu am ezitat sa ma mut aici. Acum Brasovul s-a schimbat foarte mult nu mai este orasul industrial cenusiu, a devenit un oras turistic in care s-a investit si s-a construit enorm, intersectiile au fost marite, strazile sunt asfaltate si s-au construit parcari peste tot.

Scoala auto de elita in Brasov


La scoala mea de soferi aplic metode pedagogice si psihologice de pregatire a cursantilor adaptate fiecarui temperament in parte. Acest proces de invatare depinde de temperament, de varsta, de sex si de educatia cursantului. Statistic din 10 cursanti 2 pica la sala si 2 la traseu, iar cauza principala este emotia cauzata de stress care scade capacitatea de a conduce masina. Daca un cursant invata sa conduca mai greu, dar nu are emotii are mai multe sanse sa fie admis decat unul care stie sa conduca, dar nu poate stapani emotiile. Am avut cazuri in care au luat permisul persoane care abia tineu directia si schimbau vitezele in timpul orelor de pregatire.
Ideea mea este ca in cursul celor 30 de ore de pregatire cursantul trebuie sa invete sa conduca masina astfel incat, dupa ce ia permisul, sa poata conduce singur in conditii de siguranta

Femeile, conducatori auto?

Raspunsul este DA. Dupa o experienta de 3 ani si foarte multe femei scolarizate am ajuns la concluzia ca femeile conduc mai bine decat barbatii. Conditia este ca in primele sedinte de conducere instructorul nu trebuie sa streseze sau sa terorizeze cursanta cu plecarea de pe loc, cu schimbatul vitezelor, cu condusul in trafic intens in oras. In primele 10 ore eu ies in afara orasului pe o strada fara trafic, fara intersectii, fara treceri pentru pietoni, iar cursanta nu trebuie decat sa tina directia si acceleratia ca masina sa mearga constant, restul fac eu, apoi o invat sa schimbe vitezele, sa opreasca, sa plece de pe loc si cand emotiile, teama si stresul dispar intram in trafic in oras. Metoda asta face minuni, 9 din 10 femei invata sa conduca perfect si iau permisul din prima. Prima lectie virajul la dreapta pe verde intermitent: reduceti viteza si introduceti in treapta a 2-a,asigurati-va la trecerea de pietoni si apoi la masinile care vin din stanga, acordati prioritate tuturor participantilor la trafic care trec pe verde prin intersectie dupa care va continuati deplasarea.

luni, 17 decembrie 2007

Derapaj pe zapada

Am permisul de conducere din 1996 si de atunci visam sa am masina si sa fac cateva derapaje controlate pe zapada cu frana de mana, au trecut aproape 6 ani pana am reusit sa-mi indeplinesc visul cu un Matiz in parcare. Senzatia este deosebita in momentul in care trag frana de mana si masina se invarte pe loc. Pe un cursant l-am invatat in timpul orelor de conducere sa faca manevra asta. Sotiei mele nu-i place, dar copii sunt inebuniti cand fac manevra cu ei in masina. Fica mea are 9 ani si deja am lasat-o singura la volan cu mine in dreapta( am comanda dubla la frana si ambreiaj), ea se descurca mai bine dacat baiatul care are 11 ani, dar e mai intepenit.

Sarbatorile de iarna

Mai sunt cateva zile si incepe Craciunul si apoi Revelionul, zapada asternuta in ultimile zile da un farmec aparte acestor zile si daca nu ar fi agitatia din magazine si nebunia de pe sosele cred ca nu mai era asa stresanta perioada asta. Sarbatoriti alaturi de familie in liniste si pace, incarcati-va sufletul cu energia sfanta a nasterii Domnului, urmeaza un an mai greu.

sâmbătă, 15 decembrie 2007

Iarna

A nins foarte mult la Brasov aceste zile si s-a format gheata sub stratul de zapada afanata astfel incat se conduce foarte greu. Conduceti cu maxim 30 km/h, folositi frana de motor si evitati deplasarile inutile,mai bine mergeti pe jos. La plecarea de pe loc nu accelerati prea puternic si ridicati incet ambreiajul

vineri, 14 decembrie 2007

Scoala de soferi

Ma uit la stirile TV si ma ingrozesc cate accidente grave sunt produse de tinerii incepatori, iesiti de pe bancile scolilor de soferi prost pregatiti, fara notiuni elementare de conduita preventiva.
Cred ca si parintii acestora poarta o vina pentru ca le dau cheia masinii fara sa verifice ce au invatat acestia. Ar trebui ca incepatorii sa circule numai cu un sofer cu experienta in dreapta timp de un an. Atrag atentia parintilor sa nu mai lase tinerii sa plece in grup cu masinile.
Eu ma simt reponsabil moral de viata cursantilor mei.